The Kik – The Kik Hertaalt Eurovisie

The Kik Hertaalt Eurovision

Waardering

7

8

Het is alweer een jaar geleden dat we een Eurovisiefeestje vierden in Rotterdam. In aanloop naar dat feestje maakte de Rotterdamse nederpopband The Kik hertalingen van songfestivalliedjes voor Beau van Erven Dorens. Dave von Raven zette na het feest nog even door, en op de drempel van een nieuw songfestivalfestijn in Turijn verschijnt een album van vernederlandste versies van de lekkerste hits uit alle jaren Songfestival.

Waar vertalingen soms het origineel niet helemaal evenaren, lijkt dit project van de Rotterdammers bijna een verbetering van de originelen. Want wat klinkt Waterloo mooi in meerstemmig Nederlands, met zinnen als: ‘Waterloo, altijd hetzelfde scenario/Waterloo, als ik verlies dan het liefste zo.’ Waar vertalingen soms scheef gaan omdat ze zich moeten aanpassen aan een ritme, is Dave von Raven een genie in het produceren van kloppende zinnen. Amsterdam van Maggie McNeal wordt natuurlijk Rotterdam voor The Kik; ‘Rotterdam/Waar ik mijn eerste biertje nam/ Rotterdam Rotterdam/Leg je zo onder de tram.’

Een pareltje is de vertaling van Hollands trots Calm after the Storm van Waylon en Ilse deLange. ‘Ieh, nachten donkerblauw/Ik denk nog steeds aan jou/Hier in de stilte na de storm/Tranen op de snelweg/Slaan tegen de ruit/Janken heeft geen zin meer/Ja het sprookje dat is uit.’ Zelfs waar Von Raven wat smokkelt door een ‘ja’ en een ‘dat’ toe te voegen, stoort het niet, omdat de band alles lijkt te menen.

Het leukst is om een soort ‘win met het begin’ te spelen met dit album. Luister het intro en een stukje tekst, en kijk hoe snel je het origineel weet te raden. En sluit af met Tring Tring. ‘Ik heb al uren niet gepraat/Hoe lang duurt het voor ie gaat/Tring tring/Waarom bel jij mij niet op.’

Slechts één teleurstelling biedt dit album, maar dat is dan ook wel een flinke. De vertaling en de zang van Poupee de Cire, Poupee De Son, komt niet eens in de buurt van de hooggespannen verwachtingen. Dit nummer staat namelijk enkel instrumentaal op de plaat. Na dit Songfestivalfeestje voel je ook wel erg honger naar nieuw, origineel materiaal van de unieke muzikanten uit Rotterdam.