The Murlocs – Calm Ya Farm

Calm Ya Farm

Waardering

7

7

7

8

8

Als je als artiest jarenlang op tournee bent met een “serieuze” band, is het wel eens tijd om lekker losjes wat muziek te maken. Dat is exact de uitlaatklep die The Murlocs is voor Ambrose Kenny-Smith en Cook Craig. Beide heren maken deel uit van King Gizzard & The Lizard Wizard, een groep die in z’n eentje probeert om de gehele muziekbusiness draaiende te houden door constant muziek op te nemen en shows te spelen. Die groep maakt muziek met een dikke, vette knipoog en ook The Murlocs is een band die zichzelf niet volledig serieus neemt. Zo is dat ook te horen op hun zevende plaat Calm Ya Farm, waar The Murlocs gewoon fijne muziek maken en lol trappen.

Met de lekkere countryboogie van Initiative trappen de heren af. Tot op twee derde van het nummer wordt er heerlijk gemusiceerd, totdat de groep besluit er een meezinger van te maken. Een korte song die als opwarmertje dient voor het wat ruigere, door blues ingegeven Common Sense Civilian. De kenmerkende harmonica van leadzanger Kenny Ambrose Smith mag de track openen. Forbidden Toad, later op de tracklist, is uit hetzelfde hout gesneden. Een fijn instrumentaal nummer dat weinig toevoegt, maar prettig in het gehoor ligt.

Het is duidelijk dat Kenny-Smith en Craig kiezen om een meer rootsy en aardse sound op plaat vast te leggen dan de sound van de psychedelische sound van King Gizzard. Logisch ook, want als je met een gemiddelde productie van twee platen per jaar bij King Gizzard nog iets nieuws te melden hebt, dan moet het ook wel iets anders zijn. Dat wil niet zeggen dat er nergens plek is om weg te dromen richting de ruimte en de sterren. Russian Roulette begint als een lekkere countryrocker maar maakt halverwege plaats voor een meer spacy jam waar met name de basgitaar los mag gaan. Dat die basgitaar niet vergeten wordt blijkt ook op Superstitious Insights waar het instrument de stuwende kracht vormt.

Tracks in mineur komen nauwelijks voorbij. Soms rocken de liedjes wat harder, terwijl de groep op andere nummers wat meer upbeat klinkt. Het lollige Undone And Unashamed past helemaal in dit straatje thuis. Lekker knallen, maar met een vrolijk meezingrefrein. Catfish is de uitzondering op de regel, want dit nummer neigt met z’n pianospel en mellotron meer richting een psychedelische poptrack aan. Echt donker en duister wordt het echter nergens, want daar klinkt de band gewoonweg te melodieus voor.

De groep brengt niets baanbrekends, maar weet wel een fijne collectie songs vast te leggen op plaat. Live zullen deze nummers ongetwijfeld uitdraaien op een groot feestje. Het is te hopen dat veel volk zal verschijnen bij het handjevol aan shows dat de band gaat geven in Nederland. Onder andere Amsterdam, Deventer, Groningen en Heusden mogen verblijd worden door de vrolijk rockende groep. Voor wie niet kan wachten op het aankomende King Gizzard album, mag Calm Ya Farm een welkome afwisseling zijn.

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat