The Streets – None Of Us Are Getting Out Of This Life Alive

Waardering

7

8

Het oeuvre van The Streets wordt gedragen door de moshpithit Fit But You Know It, het radiofähige Dry Your Eyes en het meesterwerk Blinded By The Lights. Verder zijn liveshows van Mike Skinner en consorten spraakmakend te noemen, zowel met positief als negatief resultaat.

Als Nederlandse luisteraar kun je dit muzikale project van Mike Skinner plaatsen tussen namen als Audio Bullys en Sleaford Mods, waarbij The Streets opvalt door zijn veelzijdigheid.

None Of Us Are Getting Out Of This Life Alive bestaat uit louter featurings. Tame Impala springt er daarbij uit als grote naam. Het album trapt af met een veelbelovend affiche, Call My Phone Thinking I’m Doing Better, met Tame Impala. Het is, zoals verwacht met twee grote namen uit de muziekwereld, een degelijke track, maar enigszins teleurstellend lijkt het een beetje op coupletten van Mike Skinner geplakt aan een obligaat refreintje van Tame Impala.

I Wish You Loved You As Much As You Love Him bewijst dat zelfs Skinner soms ook miskleunt en had beter niet op het album terecht kunnen komen, eentonig en nietszeggend. De brokjes zang van Greentea Peng fleuren het nummer nog wat op, waardoor het in een Britse underground club nog gedraaid kan worden. Over krachtige dames in de muziekwereld gesproken; goeie female rappers zijn verhoudingsgewijs helaas nog steeds schaars. Daarom is het aangenaam om Ms Banks op You Can’t Afford Me over een ritmisch lastige beat strak te horen rappen, ook al is het opnieuw maar een (te) kort stukje.

I Know Something You Did boeit van begin tot eind, door een goeie slepende soulvolle Kid Cudi-type beat, aangevuld met vocals van Jesse James Solomon en ELIZA. Vervolgens word je weer een andere kant op geslingerd op Eskimo Ice met een rauwe UK garage beat waar de raps van zowel Mike Skinner als Kasien perfect tot hun recht komen. De afsluiter van het album belicht Skinner weer een van andere hoek, een frisse energieke drum n bass track, reeds single geweest, Take Me As I Am (met Chris Lorenzo).

Al met al heeft Mike Skinner een mooie nieuwe episode aan zijn levensproject The Streets toegevoegd, met een breed scala aan beats, genres, sferen en featurings. Hopelijk kan hij dit te zijner tijd vertalen naar een energiek, maar niet te chaotisch optreden met band en gastartiesten. Hij heeft het weer voor elkaar gekregen om voornamelijk alledaagse thema’s beeldend in zijn eigen typerende hoogwaardige kunstvorm te gieten. Zeker binnen de hiphopwereld, waar bubbling, trap en veel van hetzelfde momenteel overheersen, ontstijgt dit album het genre.