The Vaccines – Back In Love City

Back In Love City

Waardering

6

The Vaccines had elf jaar terug bij de oprichting ook niet kunnen bedenken dat dit momenteel de meest actuele bandnaam zou zijn van allemaal. Voor wie er nog niet genoeg van heeft, er is een nieuwe dosis om je mee te injecteren: Back In Love City. Op eigen risico, want wetenschappelijk onderzoek is er in dit geval niet. Wat je wel kan krijgen, is luisteradvies.

Overigens is dat lastig, want The Vaccines behoort tot de groep bands die beter op het podium tot hun recht komen dan op plaat. Sfeer brengen op een festivalfeestje kan je wel aan het kwintet indierockers over laten. Nu er anderhalf jaar lang al geen optredens zijn geweest, probeert The Vaccines die feestsfeer in je huiskamer te proppen. Het resulteert op sommige momenten in een overdaad aan prikkels. 

Op bijvoorbeeld Jump Of The Top, XTC en Peoples’ Republic of Desire wordt er zoveel bij elkaar gepropt dat de emmer overloopt. Dat dit live in een zaal, tent of op een weide goed uitpakt: ja, dat is voor te stellen. Maar op plaat is het vooral veel. Dat betekent niet dat er niet heerlijke bangers staan op Back In Love City. Wanderlust is een perfect afgemeten energieboost met een paar lekkere riffs en portie stevig rammen, maar wel net dat beetje ademruimte dat op andere songs ontbreekt. Ook de titeltrack en het spaghetti western-achtige Alone Star vertolken de chaos op een juiste manier. Maar soms is less is more geen slecht advies. Al zijn alle liedjes met less niet per se aansprekend. Nummers als El Paso en Pink Water Pistols zijn juist weer gezapig en melig van smaak.  

Dat het muzikaal niet betovert, is jammer, want het concept van Back In Love City is alleraardigst en origineel. The Vaccines nam als inspiratiebron fictionele steden, zoals Los Angeles in Blade Runner en het in anime gecreëerde Fear City, gecombineerd met bestaande metropolen als Tokio en iconische plaatsen als Las Vegas en Tijuana. Zowel utopie als dystopie komt naar voren. Niet alleen in landschapsvorm, maar ook op biologisch vlak. Zo wordt met Headphones Baby de situatie geschetst van een wereld waarin emotie een eindige bron is en mensen zich terug willen trekken in een cocon. In elkaars koptelefoon.

Ergens is dat een stiekeme metafoor. Want The Vaccines hoopt natuurlijk dat Back In Love City in jouw koptelefoon komt te leven de komende maanden. Of je dit vaccin tot je moet nemen? Als je drie kwartier vooral wil stuiteren en je huiskamer er ruim genoeg voor is: doe het! Zo niet, dan kan je beter wachten tot je ze weer ziet bij een concert.