The Vaccines – English Graffiti

Britse indierock met een flinke dosis lef, dat is hoe we The Vaccines kennen. Nadat hun tweede album, Come Of Age, hoog in de hitlijsten belandde, is de band hard aan de slag gegaan. Het resultaat is English Graffiti, een gevarieerd album dat van rockende gitaarpop naar rustige instrumentale nummers gaat.

Handsome is het eerste nummer op het nieuwe album. De elektrische gitaren worden flink aangeslagen en drummer Pete Robertson gaat helemaal los. Het is alsof de band even wil bewijzen dat ze er nog zijn. Niet alleen de sound barst van het zelfvertrouwen, zo zingt frontman Justin Hayward-Young:‘Lonely, bored and bad, thank God I’m handsome’

De band laat er geen gras over groeien, voor de release van English Graffiti stonden er al drie nummers van het album op Youtube, voorzien van creatieve videoclips. De trouwe fans van de Britten zijn goed gestemd. Bijna alle reacties op de video’s zijn positief.

The Vaccines zijn hun sound niet verloren, maar het album is wel gevarieerder dan zijn voorgangers. De overgang van Radio Bikini naar Maybe I Could Hold You is een wereld van verschil. Waar eerst de drums bijna kapotgeslagen worden, wordt het ritme vervangen door een relaxed geluid. Ook het schreeuwerige wat Hayward-Young laat horen in Radio Bikini maakt plaats voor een zwoele stem. Maybe I Could Hold You is misschien niet wat we kennen van The Vaccines, maar wel wat het album nodig heeft.

Niet alleen de stijl van de nummers verschilt, ook de lengte is opvallend afwisselend. Waar Want You So Bad dik vier minuten duurt, doet afsluiter Radio Bikini er twee minuutjes over. De helft van het instrumentale nummer is ook nog eens een inleiding zonder geluid. Het zou een goede intro zijn geweest, maar nu dooft het album langzaam uit.

Volgens de Britten zelf hoor je op de plaat terug dat ze allemaal wat volwassener zijn geworden. Ze wilden minder indie en meer rock, wat de band goed gelukt is. Toch is de popinvloed nog goed te horen. Ergens is het wel fijn dat er af en toe afgewisseld wordt met een luchtiger nummer, het maakt English Graffiti makkelijk om naar te luisteren.

Het lijkt er op dat de toekomst van de band er zonnig uitziet. Ze staan dit festivalseizoen onder andere op Glastonbury, Rock Werchter en Best Kept Secret. Dus mocht je jezelf op een van deze festivals bevinden, neem dan zeker even de tijd om te genieten van de energie van The Vaccines.

Wat vind jij van deze plaat?