TV Erased – If you get, I want

If you get, I want

Waardering

7

Bands samengesteld uit leden die al succesvol zijn geweest in verschillende andere bands krijgen, vaak ten onrechte als je naar het eindproduct luistert, het etiket supergroep opgeplakt. Bij het Canadese TV Erased zal dat zo een vaart niet lopen met leden uit onder andere Suuns, We are Wolves en Pang Attack. Met name het meespelen van Joe Yarmush van psych-/artrockband Suuns, die met The Witness een van de betere rock albums van 2021 afleverde, maakt nieuwsgierig naar dit project.

If you get, I want, de debuutplaat van TV Erased, is een album dat om “name dropping” vráágt, zoveel invloeden zijn er te herkennen en te ontdekken.

Bij opener Violent Strains schreeuwen namen Joy Division en Adam and the Ants om voorrang. Met andere woorden de sound die je hoort duikt diep in de new wave van eind jaren zeventig begin jaren tachtig. Maar daar blijft het niet bij. Latin Riviera begint met een onvervalst The Cureachtig bass- én gitaarloopje, maar krijgt tegen het einde een eigen smoel door het lofi geschreeuw.

In It’s Halloween hoor je in de verte wat de invloed van “eind jaren tachtig”-post-hardcore band Fugazi zou kunnen zijn. De band, gevraagd naar met wie het graag eens samen zou werken, komt met namen als Robert Smith (The Cure), Johnny Marr (The Smiths), Pavement, en misschien wel het meest verrassend, Lana del Rey.

Tot zover de invloeden. Karakteristiek aan de band is de voortjakkerende ritmesectie. De band heeft een drummer van vlees en bloed, maar één die op hetzelfde tempo door blijft beuken; het had net zo goed een drummachine kunnen zijn. Een ander opvallend aspect zijn de vocalen. De zangpartijen klinken praktisch de hele plaat alsof ze in een onder water staande kelder opgenomen zijn.

Als geheel had If you get, I want wel iets korter mogen zijn. Met name het middenstuk met Two Funerals en Pitch the Baby komt niet zo goed uit de verf. Maar de plaat bewaart het lekkerst voor het laatst. Op Forgot to Die wordt voor het eerst uit een heel ander vaatje getapt. De drums houden zich in, de zang galmt mooi, fijne vervormde gitaren, dit is bijna een ballad geworden als je het vergelijkt met de rest van de plaat, en één die gerust veel langer had mogen duren. Op afsluiter Subject to Change hervat de drum weer zijn gebruikelijk tempo, maar ook hier die fraai echoënde zang en een heerlijk meanderende gitaarpartij: alle remmen gaan nog even los.

Hoewel de richting duidelijk “eighties” is, is TV Erased op hun debuutplaat nog wat zoekende naar de ideale sound. If you get, I want is echter een met bezieling gemaakte experimentele en punky rockplaat geworden. We verheugen ons natuurlijk op een toekomstige bijdrage van Lana del Rey…