Uriah Heep – Chaos & Colour

Chaos & Colour

Waardering

8

9

Er zijn niet veel bands meer actief uit het stenen tijdperk van de rockmuziek. Maar zij die nog rollen doen dat zeker niet onverdienstelijk. Uiteraard denk je daarbij in eerste instantie aan The Rolling Stones, maar in vergelijking bij Uriah Heep is dat soft-rock. Hun stenen rammen nog steeds keihard van de rotsen af. Zo’n drie jaar geleden vierden ze hun 50-jarig jubileum. Nu vieren ze het feit van hun 25e album Chaos & Colour. En wat een album, wauw.

Chaos komt alleen terug in de teksten die het hedendaagse tijdsbeeld heel goed weergeven. In de muziek is er niets van te bespeuren. Meteen al bij de opening Save me tonight valt Chaos & Colour je huiskamer binnen. Daarvoor hoef je het volume niet voluit te zetten. Het nodigt je uit de buren te plagen met wat gecontroleerde herrie. Heerlijk. Het nummer, tevens de eerste single, grijpt terug naar de lockdown, waarin angst en onzekerheid de boventoon voerden. Evenals de tracks  Silver Sunlight, Hurricane, Golden Light, Fly Like an Eagle en Freedom to Be Free heeft het een geweldige opbouw. Waanzinnig snelle riffs en keihard gitaarwerk met breaks waarin het tempo iets omlaag gaat, maar nog steeds met een sneltreinvaart aan je voorbijkomt. De drum marcheert strak mee op het ritme en de bas loopt even snelle lijntjes als de lead. Het Hammondorgel ligt daar als een laken onder. Het machtige stemgeluid van Bernie Shaw brengt het onverbiddelijk bij je naar binnen.

Gelukkig is het Hammondorgel nog steeds een belangrijk instrument binnen de composities van Uriah Heep. Met name in de breaks treedt de band sterk naar voren met fantastische solo’s, waardoor de tracks naar een hoger level worden getild. Ook in Closer to Your Dreams speelt het een rol. Het nummer doet enorm denken aan hun grootste hit Easy Livin’ uit 1972. In het mystieke Hail the Sunrise draagt het orgel de krachtige zang van Bernie Shaw en in Age of Changes opent het orgel met een klassiek loopje dat heel erg doet denken aan onze Hollandse Ekseption.

Elke track heeft iets waardoor het zich de mooiste mag noemen. Hoe dat wordt beoordeeld zal per luisteraar verschillen. In deze huiskamer was de belevenis het sterkst bij One Nation, One Sun. De zang van Shaw wordt in de opening aan de piano op een mooie manier bloot gegeven. Naarmate de song vordert bouwt deze steeds meer op. De geweldige harmonieuze koortjes. Halverwege komen de lead en het orgel erbij en bouwt One Nation, One Sun steeds verder uit tot een enorme climax op het eind. Een fantastisch nummer.

Mick Box is momenteel nog het enige originele lid. Hij is inmiddels 75 jaar, waarvan hij twee derde met Uriah Heep beleefde. Met de andere leden erbij komt de gemiddelde leeftijd op 65 jaar. Een leeftijd van waaruit je als hardrocker vaak een chaotisch en kleurvol leven hebt gehad. Die ervaring komt in elk geval volledig terug op Chaos & Colour. Het is een genot om te beluisteren. Misschien wel het mooiste wat Uriah Heep ooit heeft gemaakt.