4x muziek in Leeuwarden

In 2018 mag Leeuwarden zich Culturele Hoofdstad van Europa noemen. Leeuwarden heeft op cultureel gebied dan ook een hoop te bieden: de historische binnenstad, de Oldehove, het Fries Museum, de Waag. Maar zit er ook een beetje muziek in de Friese hoofdstad met ruim 108.000 inwoners? Nieuweplaat zet het voor je op een rijtje.

De artiest: BlackboxRed

Friesland heeft zoveel meer te bieden dan Twarres of De Kast. Scheurende gitaren zijn in het noorden des lands minstens zo gebruikelijk. Neem het uit Leeuwarden afkomstige BlackboxRed. Gitariste Eva van Netten en drummer Stefan Woudstra laten zich graag inspireren door bands als The Dead Weather en The Joy Formidable. Het levert een even ruige als melodieuze rocksound op.

Met deze combinatie heeft BlackboxRed een recept voor succes gevonden. Niet voor niets was de band de afgelopen jaren te vinden op Noorderslag en in het voorprogramma van onder meer Savages, Claw Boys Claw en Blood Red Shoes. Het duo werkt op dit moment aan een opvolger van het uit 2013 stammende debuutalbum The Gunner and The Ghost.

Het podium: Asteriks

Alleen al de locatie is een bezoek aan Podium Asteriks waard. Het podium is gevestigd in de Blokhuispoort, een zestiende-eeuwse gevangenis in hartje Leeuwarden. Daar biedt Asteriks ruimte aan jonge, talentvolle bands uit eigen land, aangevuld met aansprekende buitenlandse artiesten. In het najaar staan onder meer voormalig Gallows-zanger Frank Carter, I Am Oak en Drive Like Maria op het programma. Verder staat Asteriks aan de wieg van verschillende muziekfestivals in en om Leeuwarden.

Bijzonder aan het poppodium is dat het volledig wordt gerund door vrijwilligers. Het grote voordeel is dat de entreeprijzen zo laag kunnen worden gehouden. Om toch wat geld te verdienen, biedt Asteriks haar bezoekers de mogelijkheid om ‘Vriend van Asteriks’ te worden. Voor honderd euro per jaar kun je het podium steunen. ‘Vrienden’ mogen Asteriks adviseren en krijgen als tegenprestatie regelmatig een borrel of etentje aangeboden.

Het feestje: Welcome To The Village

Op 15, 16 en 17 juli barst in Leeuwarden de vierde editie los van Welcome To The Village. Het driedaagse muziekfestival is de perfecte plek voor een Leeuwardens muziekfeestje. De organisatie is in handen van een groep jonge freelancers, die hulp krijgen van honderden vrijwilligers. In het verleden trokken onder meer De Staat, Balthazar, dEUS en Typhoon naar Liwwadden om hun kunsten te vertonen op het WTTV-podium. Dit jaar zijn The Boxer Rebellion, Black Mountain, Fresku, Django Django en Lonely The Brave de blikvangers. Door veel aandacht aan de menukaart te schenken, wordt er ook goed voor de innerlijke mens gezorgd.

De laatste kaarten zijn hier te verkrijgen.

De platenzaak: Licks

In een tijd waarin platenzaken het lang niet altijd makkelijk hebben, getuigt het van lef om een nieuwe winkel te beginnen. Eigenaar André Roorda waagde begin 2015 de stap met het oprichten van Licks. Roorda wil met Licks meer zijn dan alleen een pure platenwinkel. De zaak aan de Sint Jacobsstraat moet naar eigen zeggen een ontmoetingsplek worden voor muziekliefhebbers en muzikanten. Er is een expositieruimte en ook voor platenspelers, muziekboeken en koptelefoons ben je bij Licks aan het juiste adres. Of nestel je met een kop koffie in de loungehoek, terwijl toffe muziek uit de boxen schalt. Een fris concept dat een bezoek aan Licks rechtvaardigt.