Festival Warming-Up: North Sea Jazz

Festival Warming-Up: North Sea Jazz Festival

North Sea Jazz

Van 7 tot en met 9 juli vindt het groots internationaal evenement North Sea Jazz plaats in Ahoy Rotterdam en kunnen alle liefhebbers van soul & jazz hun hart weer ophalen. Na de eerste editie in 1976 in het Haagse Nederlands Congresgebouw is het festival in 2017 uitgegroeid tot hét evenement waar jazzmuziek uit het verleden, heden en toekomst wordt gepresenteerd. Nieuweplaat maakte alvast een selectie van tien acts die je het komende weekend zeker niet mag missen!

Joss Stone

Het optreden van de dertigjarige zangeres Emeli Sandé gaat niet door, ze is oververmoeid. De resterende concerten van haar Europese tournee zijn afgezegd. Joss Stone vervangt haar. Stone bracht in 2003 het debuutalbum The Soul Sessions uit, vol met covers. Ze wist met dit album iedereen te verassen door haar stemgeluid. Soulzangeres Stone verkocht al 11 miljoen albums en brengt regelmatig nieuw werk uit. Het laatste album is Water For The Soul uit 2015. Ze heeft als doel om met haar Total World Tour in elk land op de wereld een concert te geven. Het inmiddels vierde optreden op North Sea Jazz was niet verwacht, maar is wel aanstaande.

Joss Stone staat vrijdag van 21:15 tot 22:30 op het Nile podium.

Typhoon & Jef Neve

Ze vonden elkaar en hun gezamenlijke liefde voor muziek in 2015 tijdens het Beste Buren concert. Rapper Typhoon die met zijn album Lobi Da Basi met daarop de track We Zijn Er, zijn liveshows en de samenwerkingen met Bløf en Jeroen van Koningsbrugge menig hart veroverde werkt nu samen met de Belgische jazzpianist Jef Neve die al jaren succes heeft met zijn eigen trio. De twee hebben een intieme en ontroerende liveshow samengesteld waarbij de spoken word van het hiphopfenomeen de Vlaamse pianist uitdaagt. Een must see aan het einde van de eerste dag North Sea Jazz.

Typhoon & Jef Neve staan vrijdag van 23:30 tot 00:30 op het Darling podium.

Chick Corea en Béla Fleck

De combinatie van pianist Chick Corea en banjospeler Béla Fleck mag een bijzondere worden genoemd. Beide muzikanten ontvingen meerdere Grammy Awards en delen een passie voor diverse samenwerkingen en de mogelijkheid tot improvisatie. De chemie tussen de twee grootheden leidde in de afgelopen 17 jaar al tot meerdere samenwerkingen. Zo maakten ze twee keer een duo-album: The Enchantment in 2007 en Two in 2015. Jazzmuzikant Corea is een vaste gast op het festival en staat vrijdagavond ook met zijn Elektric Band op het Amazon podium. Fleck begon op zijn 15e op de banjo en hoewel hij eerst naar de bluegrass trok, ontdekte hij op school al de bebop. Ondanks dat de twee al vele malen samen optraden, wordt dit de eerste keer dat ze in Nederland samen te zien zullen zijn.

Chick Corea en Béla Fleck spelen zaterdag van 21:00 tot 22:15 op het Hudson podium.

Chick Corea en Béla Fleck

Solange Knowles

Solange Knowles bracht in 2002 haar debuutalbum Solo Star uit, waarmee ze het genre R&B een moderne urban twist gaf. Met haar unieke sound houdt ze zich zo ver mogelijk van radiovriendelijke songs en kwam het album Sol-Angel And The Hadley St. Dreams in 2008 uit waarna de ep True in 2012 volgde. Beiden laten een eigenzinnige mix van jazz, funk, elektronische muziek en soul en R&B horen. Afgelopen jaar kwam ineens het diep persoonlijke A Seat At The Table uit, dat R&B zowel muzikaal als tekstueel naar een nieuw level tilde. De twaalf tracks vormen een moedige aanklacht tegen zwart feminisme en raciale ongelijkheid. Solange won hiermee niet alleen haar eerste Grammy in haar solocarrière voor Best R&B Performance met Cranes In The Sky maar behaalde er ook de eerste plek in de Billboard top 200 mee.

Solange Knowles sluit af op het Maas podium zaterdag van 22:30 tot 23:45.

Mary J. Blige

Twee jaar geleden maakte Mary J. Blige haar langverwachte debuut op het North Sea Jazz festival. Op het gebied van soul en R&B blijft ze ongekend populair en hoort ze bij de groten; is ze zo niet de allergrootste. Ze combineert haar stem en glamour succesvol met eerlijke, persoonlijke songs waarmee ze over de hele wereld fans aan zich bindt. Haar albums lezen als hoofdstukken van een autobiografie: Share My World in 1997, Mary in 1999, No More Drama in 2001, Love & Life in 2003, The Breakthrough in 2005, Growing Pains in 2007 en Stronger With Each Tear in 2009. Eind april werd het veertiende album Strength Of A Woman hier aan toegevoegd. Hierop staat een samenwerking met Quavo, DJ Khaled & Missy Elliot en de single Thick Of It. Ze zingt ongetwijfeld de pijnlijke scheiding van haar man en manager Kendu Isaacs van vorig jaar van zich af op het album en zal er staan op het North Sea Jazz festival dit jaar.

Mary J. Blige staat zaterdag van 21:15 tot 22:30 op het Nile podium.

Mary J. Blige

Maceo Parker

Even stoom af blazen met Maceo Parker, de topblazer die in James Browns JB Horns en George Clintons Parliament-Funkadelic zat. Hij groeide in de afgelopen decennia uit tot een bandleider die met zijn muzikanten een dampende show neerzet. Met zijn mix van soul, funk en R&B heeft de saxofonist al een divers rijtje beroemde bewonderaars en werkte hij al met Prince, de band Jane’s Addiction en Candy Dulfer. Het laatste album Soul Classics komt uit 2012 waar de track Papa’s Got A Brand New Bag op te vinden is. Op het podium laat de 74-jarige Parker nog vaak van zich horen en geeft hij gemiddeld 290 optredens per jaar. Hij slaat deze zomer geen jazzfestival over.

Maceo Parker speelt zondag van 17:45 tot 19:00 op het Nile Podium van North Sea Jazz.

Mavis Staples

Mavis Staples is te omschrijven als een levend monument met een stem die met de jaren alleen maar wint aan warmte en wijsheid. Samen met haar vader Pops, haar broer en zussen stond ze in de jaren vijftig als The Staples Singers aan de wieg van de modernisering van de gospelsound. Nadat vader Staples een speech van Martin Luther King Jr. hoorde besloot hij: zoals hij kan preken kunnen wij het zingen. Mavis Staples is inmiddels actief als soloartiest vanaf de jaren zestig. In die tijd heeft ze samengewerkt met Ray Charles, Bob Dylan en Prince. Ze ontving een Lifetime Achievement Award en een Grammy. Voor haar laatste album Livin’ On A High Note dat vorig jaar in februari uit kwam vroeg ze onder meer Nick Cave, Benjamin Booker, Son Little en Justin Vernon om liedjes te schrijven. Nog zo’n opvallende samenwerking is die met Arcade Fire van begin dit jaar.

Mavis Staples

Mavis Staples zingt zondag van 17:30 tot 18:45 op het Congo podium.

Kovacs

Kovacs werd bekend als de wolf lady met de donkere, rauwe stem. Als nieuwkomer stond Sharon Kovacs al voordat haar eerste album Shades Of Black in 2015 uitkwam op festivals als North Sea Jazz en Lowlands. Met een 3FM Award en het winnen van de European Border Breakers Award tijdens Eurosonic/Noorderslag werkt de zangeres momenteel met een vernieuwde band aan haar tweede album, die eind dit jaar wordt verwacht. Op het North Sea Jazz festival kan het publiek kennismaken met veel nieuwe muziek zoals de nieuwe plaat Sugar Pill.

Kovacs staat zondag van 18:45 tot 19:45 op het Maas podium.

Erykah Badu

Met haar debuutplaat Baduizm stond Erykah Badu twee decennia geleden aan de wieg van de neo-soul. De vanzelfsprekendheid waarmee Badu elementen uit soul, jazz en hiphop bij elkaar bracht was het startsein voor een nieuwe soulbeweging en inspireert artiesten nog steeds. Inmiddels is ze vier albums en twee Grammy’s verder en stond ze meerdere malen op het North Sea Jazz festival. De zangeres met haar sensuele, luie timing, kwetsbaarheid en enorme power weet het publiek te hypnotiseren. Voor haar laatste project, de mixtape But You Caint Use My Phone, liet ze zich inspireren door haar ervaringen met haar mobiele telefoon.

Erykah Badu staat zondag van 19:45 tot 21:00 op het Nile podium.

Jamiroquai

Als afsluitende act is Jason (Jay) Kay opnieuw op het podium in Rotterdam te zien. 1995, 2006, 2017 om de elf jaar staat hij op het North Sea Jazz festival. Met zijn swingende band Jamiroquai groeide hij uit tot een van de succesvolste Britse bands, met inmiddels ruim 26 miljoen verkochte albums. Het achtste album Automaton kwam in maart uit en is volgens Jay een commentaar op de opkomende kunstmatige intelligentie en technologie. Want we vergeten soms hoe mooi eenvoudig menselijk contact kan zijn. Het opnieuw dansbare album bevat veel discoritmes en synthesizers, maar wel met een vleugje moderne tijd. Het optreden van Jamiroquai mag je niet missen.

Jamiroquai staat zondag van 22:00 tot 23:15 op het Nile podium.