In Memoriam: Feis (1986-2019)

Faisal Mssyeh, oftewel Feis, bracht afgelopen zomer nog een single uit met zijn goede collega Winne. De twee kwamen met Zomersessie 2018. Hun gezamelijke projecten werden door de jaren heen door hun collega’s en hiphopliefhebbers volop geroemd. Winne en Feis was dan ook een vaak geziene combinatie. Aan de hand van de in Suriname geboren rapper kende Feis tien jaar geleden zijn eerste doorbraak, doordat hij bij kon dragen aan het nummer Zegevieren. Verder werkte hij ook veel samen met rappers als Kempi en Hef. Ook deed hij twee jaar geleden mee in het televisieprogramma Ali B op volle toeren.

Solo produceerde Feis ook het nodige. In 2014 bracht hij zowel de ep Gebouwd Voor Dit als het album Hard Van Buiten, Gebroken Van Binnen uit. Feis was daarop niet bang om zichzelf bloot te geven, zo blijkt onder andere uit het nummer Loslaten. ‘Ik ga niet liegen dat ik hem niet mis/Maar het is wat het is/Het beste is waarschijnlijk om hem los te laten.’

De jaarwisseling zorgde ervoor dat we Feis helaas los moeten laten. De pas 32-jarige rapper is overleden, zo melden bronnen uit zijn omgeving en van het label Top Notch. Gezegd wordt dat hij het slachtoffer is geworden van een schietpartij in Rotterdam, maar de politie heeft dat op dit moment nog niet willen bevestigen. De nalatenschap van Feis is hoe dan ook een pak aan goede Nederlandse hiphoptracks. Dat we hem daarvoor niet zullen vergeten.