In Memoriam: Maxi Jazz – Faithless (1957-2022)

Memoriam Maxi Jazz

Als er één artiest is die de twee grote genres van de voorbije dertig jaar goed heeft weten te verweven tot een geheel is het Faithless. Aan de hand van rapper Maxi Jazz (echte naam Maxwell Fraser) werden de elektronische klanken gemixt met heerlijke rapskills. Toffe beats met altijd een soort onderkoelde, maar toch intrigerende rap. Alsof Maxi Jazz de woorden haast achteloos in weergaloos tempo over zijn lippen gooide.

De band Faithless had dan ook weinig moeite om groot publiek te vinden. Nadat Maxi Jazz solo al even meedraaide – weliswaar iets meer in de kantlijn – en projecten had zoals The Soul Food Cafe System, kwam hij met producer Rollo in contact. En de rest is geschiedenis. Want in de tweede helft van de jaren ’90 en het begin van de zeroes profiteerde het optimaal van de opkomende hypes rondom EDM en hiphop. Hits als We Come One, God Is A DJ, Salva Mae en Insomnia zijn niet meer weg te denken tijdens uitgaansavonden.

De band is overal gewild en kent in Maxi Jazz, zeker live, zijn grote menner. Dat deed hij overigens niet alleen binnen Faithless. Hij mengde zijn kwaliteiten als rapper ook met Tiesto, waarmee hij zich inzette voor de stichting Dance4Live.

Na twintig succesvolle jaren kondigde Faithless een stop aan. Maar zoals het voor veel bands geldt, bleek de pauze eindig. De band keerde terug voor het album All Blessed (ja, nog steeds onder de naam Faithless), maar dan zonder Maxi Jazz. Wel gaat hij mee op tour, maar die comeback duurt helaas niet lang. Wat dit jaar het eerste optreden in zes jaar in Nederland moet worden, komt nooit van de grond. Gezondheidsredenen zorgen ervoor dat de show in 013 (en in diverse buitenlandse zalen) niet door kan gaan. Slapeloosheid – het thema van een van zijn grootste hit – speelde al decennia een grote rol in zijn leven, al is het niet bekend of dat dit keer ook de hoofdoorzaak is.

Uitgerekend op Kerstavond overlijdt de frontman van Faithless. Hij is nu bij God. Maar deze avond is hij zeker ook bij de dj.

 

(Foto: Andrew D Harley)