Goeie-Plaat

Dakota

Geen vragen over lifestyle, internationale concerten of met welke persoon ze nu weer in bed beland zijn. Geen vragen die de dag daarna in menig roddelblad verschijnen, inclusief het overdrijven van hier tot aan het welbekende Tokyo. Gewoon één vraag. En nog over muziek ook. ‘Wat is jouw meest favoriete plaat?’ Kom maar op met dat verhaal.

Foto: Sanja Marusic

Foto: Sanja Marusic

Vorig jaar bracht de vierkoppige indiepopband Dakota het aanstekelijke Icon uit, daarna de volgde de ep Leda. Dat is niet onopgemerkt gebleven, zo staat de band over een aantal weken op het showcasefestival The Great Escape Festival in Brighton. Binnenkort staat ons nog veel meer wachten, want zoals de band zelf zegt: het allerbeste nieuws is dat we nog niet van Dakota af zijn. Nog lang niet.

Sommige bands vormen zich door het hebben van een gezamenlijk idool of liefde voor hetzelfde genre. Zo ontstond de band Go Back to The Zoo al wachtend in de rij om een kaartje te bemachtigen voor een The Strokes concert. Bij ons ging dat echter anders. Vraag je aan 1 van ons om onze favoriete plaat op te noemen, dan is er een grote kans dat de andere 3 die plaat niet eens zullen kennen. Zo is op dit moment de favoriete plaat van Lisa (zangeres) Extraordinary Machine van Fiona Apple, van Lana (bas) Black Radio 2 door Robert Glasper Experiment, van Annemarie (drums) Manon van De Jeugd Van Tegenwoordig en van Tessa (gitaar) Lost In The Dream van The War On Drugs.

Vaak wordt ons gevraagd of dit dan niet moeilijk is als je samen in een band zit en nummers schrijft, maar tot dusver hebben we het eigenlijk juist als een verrijking ervaren. Soms maakt iemand een ideetje wat dan vervolgens op totaal andere wijze wordt geïnterpreteerd, waardoor de liedjes net weer een andere twist krijgen en het de muziek (hopelijk) ook een eigen/unieke sound meegeeft.

Grappig genoeg wordt onze sound vaak vergeleken met Warpaint, een band uit de US die toevallig ook uit vrouwen bestaat, maar waar eigenlijk alleen Tessa naar luistert. In zekere zin lijkt de muziek waar je naar luistert los te staan van de muziek die je maakt, zeker in een samenwerking.

Ondanks het feit dat we in onze eigen tijd naar verschillende platen en artiesten luisteren zijn er natuurlijk ook genoeg liedjes en platen waar we allemaal erg enthousiast van kunnen worden. Dit zijn voornamelijk de platen waar we energie van krijgen zoals Sia en de nostalgisch geladen guilty pleasures zoals Jojo en Avril Lavigne. Deze platen zetten we dan bijvoorbeeld op als we onderweg zijn naar een gig, of voor een belangrijke show in de kleedkamer als we wat spanning van ons af moeten dansen.

Omdat we de vraag “Wat is je favoriete plaat?” toch graag als band wilden beantwoorden hebben we gekozen voor de track die voor ons echt een klassieker is: Domino van Jessie J. Op deze track hebben we heel vaak met elkaar staan dansen en zingen, en doet ons alle 4 direct denken aan de band.