Goeie-Plaat

Elke Donkers (Hypergoods)

In deze Goeie Plaat Special blikken we terug op het jaar 2016 met Elke van de band Hypergoods. Hypergoods is een nieuwe eclectische blend van sferische synths, catchy vocals en elektronische beats. Drie totaal verschillende young individuals die samensmelten op het podium. 


Aan mij de eer om een jaarreview te mogen schrijven voor Nieuweplaat.nl.

Muziek is met stip de rode draad die door mijn jaar liep. Lange dagen in de studio met mijn band Hypergoods, de release van onze ep Land of Nowhere, spelen voor volle zalen, maar ook voor kleine met amper publiek en een verrassende kennismaking met muziekstijlen die voorheen ver van m’n bedshow lagen; dat was 2016.

De ontdekking

Dit jaar heb ik me erg verdiept in de interessante mix van elektronische muziek en singer/songwriters met hun roots in de folk, soul of in ieder geval de meer alternatieve hoek. Zo betoverde de Noorse Aurora mij toen ik haar performance zag via een live-stream van Noorderslag. Ze won dan ook terecht één van de European Border Breakers Awards. Als je benieuwd bent, raad ik je vooral haar meeslepende hit Running With The Wolves aan. Ook een pluim voor Flume, met zijn strakke producties in combinatie met vocalen van Kai (Never Be Like You) en Tove Lo (Say It).

Ook het verhaal van Maggie Rogers heeft me geïnspireerd. ‘Het meisje dat een paar maanden geleden in één klap wereldberoemd werd doordat ze Pharrell Williams bijna van z’n stoel liet vallen.’ Kijk, laten we hier gewoon spreken van geluk op het goede moment. Maar wat ik tof vind aan haar, is dat haar hart altijd bij de folkmuziek lag en ze lange tijd banjo speelde. Na een pauze en enkele writerblocks, had ze een “spirituele ervaring” met dancemuziek. Opeens begreep ze de vrijheid van dance. Eerst vond ze deze muziekstroom altijd maar kunstmatig en onnatuurlijk. Nu combineert ze deze twee stromingen. Ik herken mezelf in haar. Ik hou ervan om mezelf op z’n tijd te begeven op onbekend terrein en in het diepe te springen. Zo stond ik afgelopen zomer nog op de dj-booth van Festival Dominator, met de track Rain die ik heb geschreven met raw hardstyle dj Artifact. Sicke ervaring!

De vooruitblik

Het grote publiek is bekend met de dj-wereld, maar ik hoop dat ook hen weer meer gaan snuiven aan de bandjescultuur. Het ticket voor Lowlands 2017 zit al in mijn mailbox, ik kijk er heel erg naar uit om bands als The xx en Alt-J eindelijk eens live mee te maken. Maar vooral ga ik mij volgend jaar focussen op het (af)schrijven van nieuwe Hypergoodies, waarvan er in het voorjaar twee opgenomen worden en als single zullen uitkomen.