Goeie-Plaat

Steffen Morrison

Geen vragen over lifestyle, internationale concerten of met welke persoon ze nu weer in bed beland zijn. Geen vragen die de dag daarna in menig roddelblad verschijnen, inclusief het overdrijven van hier tot aan het welbekende Tokyo. Gewoon één vraag. En nog over muziek ook. “Wat is jouw meest favoriete plaat?” Kom maar op met dat verhaal.

Foto: Jean-Marc Kessely

2016 is het jaar van soulzanger Steffen Morrison. Dit najaar verscheen zijn goed ontvangen ep Just Another Man. Daarnaast vertolkt Steffen de hoofdrol in de voorstelling I’m A Soulman, gebaseerd op het legendarische Stax label. Wie denkt dat de zanger in 2017 het rustiger aan gaat doen heeft het mis. Zo is Steffen 14 januari tijdens Noorderslag te bewonderen in Groningen, verschijnt z’n nieuwe single All For You en is er in het voorjaar een clubtour gepland voor zijn band The Band of Brothers, waar hij zijn eigen repertoire ten gehore zal brengen. Genoeg redenen om naar de Goeie Plaat van Steffen Morrison te vragen.

Als het onderwerp favoriete plaat ter sprake komt dan duik ik het liefst weg, zodat ik antwoord geven op die vraag simpelweg kan vermijden. Waarom? Omdat er zoveel hele T E  G E K K E artiesten zijn, die allemaal bij elkaar zo ongelooflijk veel mooie albums hebben gemaakt met songs die mij mooie herinneringen hebben bezorgd. Het is een soort van onbegonnen werk om daarover na te denken.

Al die liedjes hebben zo weer hun eigen bestaansrecht. Hun eigen ik. Voor mij hebben ze daarom allemaal een bijzondere plek in mijn leven. Je zou kunnen zeggen dat het allemaal soundtracks zijn, van allerlei losse momenten uit mijn leven die mij uiteindelijk hebben gevormd. Ik ben een soulartiest, maar dat betekent dus niet dat je per definitie alleen maar naar soulartiesten luistert. De originele compositie van Layla van Wynton Marsalis en Eric Clapton is naar mijn idee zo’n prachtige samensmelting van Rhytm & Blues en Klassieke invloeden. Heerlijk! Zou zo mijn favoriete song kunnen zijn.

“I am a sucker for great music”: King & Queen van Otis Redding & Carla Thomas, What’s Going On van Marvin Gaye, A Night at the Opera van Queen, maar ook toffe hiphop artiesten als 2Pac met Makaveli. Fast forward naar nu ben ik onder de indruk van Kendrick Lamar, Vintage Trouble, Anderson Paak, Lianne La Havas, Gregory Porter en nog veel meer. Ik kan dus eindeloos doorgaan. Allemaal artiesten die liedjes schrijven die mij nooit vervelen.

Toen ik de vraag kreeg van “GOEIE PLAAT” moest ik veel te lang en heel goed nadenken wat mijn ultieme goede plaat is. Maar hier is die dan (**drums please**).
Het enige wat constant is, is de verandering. Daarom kies ik voor  A change is Gonna Come van Sam Cooke.