Robbie Williams – The Heavy Entertainment Show

Waardering

6

7

Van het ongelofelijke succes van Take That tot het uitbrengen van niet minder dan elf soloalbums, Robbie Williams is een oude rot in het vak. Hij is dan ook niet voor niets de bestverkopende Britse soloartiest in het Verenigd Koninkrijk. Robbie brengt zijn nieuwe album The Heavy Entertainment Show dan ook met een flinke dosis zelfverzekerd charisma, maar ook met genoeg zelfspot.

Het album begint dramatisch en bombastisch met veel toeters en bellen in het gelijknamige nummer The Heavy Entertainment Show. Robbie heet zijn fans als het ware welkom bij zijn eigen show. ‘All the best ones are dying off so quickly. While I’m still here, enjoy me while you can’, verwijst de zanger naar de muzieklegendes die de afgelopen tijd gestorven zijn, terwijl hij zichzelf niet zo subtiel tot een van hen schaart. Robbie heeft in ieder geval humor of geen tekort aan zelfvertrouwen.

De zestien nummers op het album laten verschillende kanten van de Brit zien. Party Like a Russian is ontzettend hitgevoelig en op Motherfucker laat hij zijn ruige kant zien met een rocknummer inclusief scheurende gitaren en een hoop gevloek. Sensitive en Hotel Crazy hebben een zwoel gevoel en met David’s Song laat hij juist weer een gevoelige kant van zichzelf zien. Er is in ieder geval genoeg afwisseling te horen op het album.

Die afwisseling zorgt er ook voor dat het album meer een ‘best of’ gevoel krijgt dan een opzichzelfstaand soloalbum. Er zitten ongetwijfeld een paar hits tussen die helemaal grijs gedraaid zullen worden, maar het is minder geschikt om even lekker op te zetten. De indrukken zijn te verschillend en het album is daardoor te druk. Volgens Williams zelf heeft hij er drie jaar aan gewerkt, maar een paar nummers minder had het album alleen maar goed gedaan.

Robbie Williams is een showmannetje, dat is geen geheim. Maar toch is het album wat onpersoonlijk. De muziek is catchy, maar écht raken doet het niet. Wel schemert er een stukje humor en zelfspot door als een koortje over Robbie zelf lijkt te roddelen. ‘He would sell his children for a hit in Belgium. God knows what he’s done for a number one’, wordt er gezongen als een parodie op de zanger zelf.

The Heavy Entertainment Show is inderdaad entertainment op-en-top. Het album zal voor een geweldige show zorgen, maar voor een plaat is het te veel van het goede. Met meer rust en minder vuurwerk zou het album draaibaarder en toegankelijker zijn, maar al met al heeft Robbie Williams er wel een feestje van weten te maken.

Wat vind jij van deze plaat?