3JS – Mooie Tijden

Waardering

8

Het is inmiddels al meer dan 20 jaar geleden dat Jaap Kwakman, Jan Dulles en Jan de Witte Sr in Volendam de Nederlandse pop-, folk- en americanaband 3JS oprichtten. De band zou uitgroeien tot niet alleen een van de beste vertegenwoordigers van de palingsound, maar maakte dit begrip breder met een totaal ander geluid dan we van deze Volendamse muziekscene gewend waren. Velen zullen zich nog wel hun succesvolle debuutalbum Watermensen uit 2007 kunnen herinneren met maar liefst vijf hitsingles waaronder de prachtige titelsong. Daarna volgen meer albums en hits. Zo zijn er voor de 3JS in die afgelopen vijftien tot twintig jaar veel dromen in vervulling gegaan. Helaas zijn er ook pijnlijke herinneringen en daarnaast hebben ze nog altijd wensen die ze graag in vervulling zien gaan. Hoe de visie van de 3JS over dit alles is, wordt op hun nieuwe album Mooie Tijden prachtig weergegeven

Mooie Tijden in zijn geheel is een Nederlands poëtisch songbook, aangevuld en tot in de puntjes gladgestreken en geperfectioneerd met een Amerikaanse producer en sessiemuzikanten. Het was een van de wensen die de jongens graag in vervulling zagen gaan en dat lukte want opnameleider in de studio was niemand minder dan de legendarische Bob Clearmountain. Beroemd van zijn samenwerkingen met onder andere David Bowie, Bruce Springsteen en The Rolling Stones. En alsof dat niet genoeg was bestond de begeleidingsband uit bekende Amerikaanse sessiemuzikanten zoals Sean Hurley, Victor Indrizzo, David Delhomme, Greg Leisz en Davey Chedwiggen  Samen met de 3JS vertolken ze tien prachtige songs op Mooie Tijden.

En mooie tijden zijn het. Eerder al werden we voorzien van de mooie single Als Je Haar Ziet en konden we al meerijden in De Trein. Beide songs gaven al wat weg van de rode draad die door het album loopt. Het merendeel van de songs blikt op een eigen manier terug naar de vele herinneringen. In de teksten wordt duidelijk dat ze de pijnlijke daarvan willen vergeten en alleen de mooie herinneringen meenemen naar de toekomst. Zo zijn de songs Als Je haar Ziet en de titelsong Mooie Tijden eigenlijk afscheidsliedjes van dierbaren, maar blikken ze juist terug naar de mooie momenten met elkaar. En dat is precies het gevoel van het hele album.

Poëtisch gezien draagt Mooie Tijden alle emoties in zich. Je voelt pijn, nostalgie en melancholie. Je proeft het vangen van de heldere blik naar voren en begrijpt het positieve in de boodschap.

Elk nummer is prachtig opgebouwd. Erg mooi is bijvoorbeeld de samenwerking tussen bas en de zweverige toetsenpartij in Mooie Tijden. Je wordt domweg blij van het vrolijk klinkende mondharmonicaatje in Ik Heb M’n leven Lief. Dit is ook de song die het meest americana klinkt. Vallen en Weer Opstaan klinkt daarentegen meer als een countrysong. En de meest eruitspringende song is de slotsong California waar een zalige gitaarsolo inzit. Verder heeft elke song heeft wel iets wat het op een eigen manier mooi maakt.

Als je door de muziekgeschiedenis van de 3JS gaat, zie je bij elk album weer een enorm stuk groei van de band. Steeds denk je dat het niet beter kan, maar dan doen ze er toch weer een schepje bovenop. Ook dit Mooie Tijden voelt aan alsof 3JS weer enorm boven zichzelf zijn uitgegroeid. Het album is een waar genoegen om te beluisteren en misschien wel het beste dat ze tot nog toe hebben gemaakt.

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat

Tags