Applescal – For

Met For brengt Applescal alweer zijn vijfde album uit. Een mooi aantal, al helemaal als je bedenkt dat de Nederlandse dj pas 23 jaar jong is. Kunnen we hier spreken van weer een Nederlander die de internationale dj-top gaat bereiken?

Het verhaal van de producer, geboren en getogen in Breda met de naam Pascal Terstappen, klinkt als een jongensboek. Op zijn veertiende in aanraking gekomen met elektronische muziek en software-synthesizers en een droom was geboren. Zonder muzikale achtergrond, maar met een hoop toewijding heeft hij zich het dj’en eigen gemaakt. En met succes, want zijn vorige plaat Dreaming In Key heeft de nodige erkenning gekregen. Sites als Pitchfork (7,6) en XLR8R (7,5) gaven hoge cijfers en 3voor12 vond de LP een nominatie voor Album Van Het Jaar waard. Is For van hetzelfde niveau en zorgt het voor de definitieve doorbraak van de dj?

De plaat start met Like You Do. Het nummer heeft een rustige opbouw van 30 seconden, bereikt dan zijn hoogtepunt en houdt dat de rest van het nummer vast. Door gebruik van de synthesizer wordt het een heerlijk vol nummer waar je goed bij kunt wegdromen. Iets dat ook voor Matter geldt overigens. For Lovers is van een andere orde. Het nummer komt van een nieuw soundpalette en dat is hoorbaar: het klinkt volwassen.

Maar ook Flutes In The Air is tegendraads: het nummer zou niet misstaan in een kerkdienst. En misschien is dat ook wel de kracht van het nummer. Het is in ieder geval de perfecte voorloper van Japanese Bubbles. Het luisteren naar stromend water schijnt rustgevend te zijn en daar heeft Applescal goed gebruik van gemaakt. Als je achterover gaat zitten, je ogen sluit en je fantasie de vrije loop laat, waan je je in een Japanse tuin. Dancefloor-knaller van deze plaat is Airports. Een helder nummer waarmee de dj teruggrijpt naar zijn roots: oud en vertrouwt. For wordt afgesloten door middel van een samenwerking met Rhian Sheehan. Borrowing The Past is opzwepend, energiek en spannend.

Applescal laat met For horen waarom zijn vorige album zo goed is ontvangen – hij weet hoe een goed album in elkaar steekt. Door de verschillende sounds, het gebruik van een nieuw soundpalette maar ook het terugvallen op zijn karakteristieke, heldere geluiden zorgen voor een gevarieerd maar uitgebalanceerd album. Grote kans dat ook deze een groot succes wordt.

Wat vind jij van deze plaat?