Band of Horses – Why Are You OK

Waardering

6

Wie Band of Horses goed kent weet dat de band goed is in het maken van gevoelige melodieuze muziek, maar ook als geen ander weet hoe een goede indierocktune moet klinken. Tien jaar na hun debuutplaat Everything All the Time is daar nu het vijfde studioalbum van Band of Horses: Why are you OK?

De vele successen van de band en het tekenen bij een grote platenmaatschappij hebben er niet toe geleid dat de band de afgelopen jaren een andere sound heeft gekregen. Het Amerikaanse folk-element is op alle albums terug te horen geweest en de kenmerkende stem van Ben Bridwell (eerder vergeleken met die van een jonge Neil Young) heeft daar zeker aan bijgedragen.

Het album opent met het zeven minuten durende Dull Times/The Moon. Het nummer bevat de twee genres waar de band meester in is: rustige folk en energieke indierock. Het trucje is om de twee succesvol te combineren zoals de band dat eerder deed op hun beroemde single The Funeral. Dat lukt hier best aardig. Solemn Oath is een vrolijke, catchy zomerse track. Hag is een track die in verwarring brengt; de opbouwende drums geven het idee dat er een spectaculair hoogtepunt komt, maar dat blijft vervolgens uit. Het is echter een mooi, typisch Band of Horses nummer met veel instrumenten en gelaagde zang.

Single Casual Party is vrolijke en energieke indierock en beschrijft op een grappige manier de awkward gesprekken op feestjes. Na dit nummer komt het album in een sleur terecht. De energie is eruit en in plaats van het album verder te vullen met bijvoorbeeld countryballads, blijft de band nogal hangen tussen verschillende genres. Het geheel wordt er niet beter op.

Op Why are you OK heeft Band of Horses een vrolijke, energieke vibe. Maar wat de band op voorgaande albums wel kon bereiken, lukt op Why are you OK telkens nét niet: dat ene kippenvelmomentje bij een knallend hoogtepunt of juist die pakkende melodie. De band heeft een degelijk album neergezet, maar lijkt moeite te hebben met het vinden van hun spark.