Project Blue Book – Greatest hits I

Waardering

7

7

8

7

8

9

Het is omvangrijk en ambitieus: één album, elf nummers door beroemde en minder beroemde Nederlandse artiesten én ook nog eens elf uiteenlopende muziekgenres. Het gaat hier om Project Blue Book, een project van de Nederlandse producers en artiesten Jeroen Egge en Terts Vollaers, die in minder dan een jaar tijd veertig man bijeenbrachten om het album Greatest Hits I in elkaar te zetten.

Project Blue Book draait om het blauwe boekje van Vollaers, die dit voor zijn twintigste verjaardag van zijn moeder cadeau kreeg. Toen het boekje eenmaal vol stond met composities moest er iets mee gebeuren vond Vollaers. Samen met Egge koos hij elf nummers uit en zochten ze per nummer naar een artiest die er bij paste. Het album staat volgens de twee voor muzikale samenwerking en het koppelen van muzikale eigenschappen aan elkaar.

Om erachter te komen welke artiesten bij welk nummer horen moet er even gepuzzeld worden met de onderstaande poster, maar we kunnen verklappen dat Rob Klerkx van Moke, Pablo van de Poel van Dewollf, Alan McLachlan van The Scene en Maya Shanti van Giels Talenten Jacht te horen zijn op Greatest Hits I. Het album kent verschillende muziekgenres zoals rock, country, pop, indie en blues.

Tijdens het luisteren naar de countryachtige single Lily’s Lullaby horen we gelijkenissen met The Tallest Man On Earth als Max Meser begint te zingen. De half Spaanse/half Nederlandse muzikant die vorig jaar nog werd uitgeroepen tot 3FM Serious Talent wordt op de single bijgestaan door de fijne en rustgevende stem van Tula-Rosa Zandvliet en begeleid door Alan McLachlan van de Nederlandse rokband The Scene. Bij een aantal nummers kan de productie hier en daar wat strakker en vooral bij Bury The Rabbit wordt het op sommige momenten iets te veel van het goede. Het uptempo-nummer The Puppet Doctor zorgt voor wat stevige afwisseling. Een andere aardige verrassing op het album is het nummer Bittersweet Blues met de heerlijke vocals Maya Shanti, bekend van Giels Talenten Jacht. Een fijne melodieuze track met heel wat blues, zoals de titel al doet vermoeden.

Het mag duidelijk zijn dat het hier gaat om een mooi maar lastig project, want hoe laat je al deze verschillende muziekgenres en artiesten bij elkaar passen op één album? Toch klinkt het allemaal als één grote samenwerking en dat is het ook: wie goed naar de poster kijkt ziet dat veel artiesten aan meerdere nummers hebben meegewerkt. Project Blue Book is wat ons betreft een goed geslaagd project en we ontdekten ook nog eens aantal veelbelovende Nederlandse namen waar we hopen meer van te horen in de toekomst.