Berenice van Leer – From Silence

From Silence

Waardering

7

8

Ze groeide op in een muzikale familie als dochter van fluitist en toetsenist Thijs van Leer (Focus). Dat gaf haar de mogelijkheid om vanaf jonge leeftijd op diverse bekende podia in het binnen- en buitenland te kunnen staan. Tussen de bedrijven door heeft ze altijd ook eigen liedjes geschreven. Berenice van Leer is uitgegroeid tot een muzikale duizendpoot. Reden genoeg om, na haar optreden als frontvrouw van Kraak & Smaak en Wicked Jazz Sounds, haar eigen vleugels uit te slaan. Haar solo-debuut From Silence laat horen dat Berenice van Leer veel meer in huis heeft dan jazz, funk en soul.

Al eerder bracht ze de mooie singles Turn The World Around en het prachtige Moon Song uit. Daarmee brengt ze niet alleen een ode aan de geweldige blaaskunsten van haar vader Thijs van Leer, maar zette ze de dwarsfluit ook nog eens opnieuw op de kaart in de hedendaagse popmuziek, waar je het instrument vandaag de dag nauwelijks meer hoort.

Daarnaast bevat From Silence nog zes tracks waarin Berenice van Leer haar emoties blootgeeft. De dromerige songs Homebound, Speak Your Heart en I Am Here zijn daar perfecte voorbeelden van. De tracks hebben een unplugged-achtige akoestische setting waarbij haar soulvolle stem alle ruimte krijgt om de kwetsbare emoties naar voren te brengen. Op I Am Here wordt dat nog eens bekrachtigd door een gevoelige solo op de akoestische gitaar.

De absoluut mooiste track is Get Lost dat evenals de openingstrack en single Turn The World Around een geweldige opbouw heeft. Get Lost opent met dromerig synthesizer-geluid. Langzaam vult het meer aan met zangkoortjes waar later drum en bas het geluid nog meer doen aanzwellen. Daaroverheen zingt van Leer vanuit haar tenen. Op het eind zakt het cresendo terug naar het Hammondorgel en komt de breekbaarheid in haar stem weer heel sterk terug. Heel erg mooi gedaan.

From Silence vertelt op een mooie manier dat een mens vanuit de stilte heel kwetsbaar is. Mede dankzij de productie van Mark van Bruggen is From Silence een album waarop Berenice van Leer haar ziel bloot legt. From Silence staat niet alleen voor pop, jazz, funk en soul, maar geeft ook een progressief, klassiek en alternatief gevoel. Alle liefde in de muziek is vanuit de grond van het hart gespeeld en gezongen. Een kort, maar heel mooi album.