Bo Saris – Gold

De 24-jarige Boris Titulaer is een Nederlandse zanger die bij het grotere publiek misschien beter bekend is als Boris. De stempel die de winnaar van Idols 2004 kreeg opgestempeld  is nog steeds duidelijk zichtbaar. Na een tijd van radiostilte komt hij nu terug onder een nieuwe artiestennaam: Bo Saris. En ook een nieuw geluid, een zeer tekenend geluid zelfs. Maar gaat dat niet vervelen, een heel album lang?

Dat Titulaer kan zingen is een feit, anders had hij Idols ook niet gewonnen. Maar ondanks die kennis is het bij deze plaat in het begin wel even wennen. In eerste instantie past het geluid niet bij het beeld dat je van een Idols winnaar hebt. ‘Only God Knows’, de eerste albumtrack, zorgt voor die verwarring. Een sterk openingsnummer wat een goede indruk geeft van wat de rest van het album zal worden: Marvin Gaye en Otis Redding-achtige nummers die in een modern jasje zijn gegoten.

Ook tijdens het tweede en derde nummer, ‘She’s On Fire’ en ‘Get To Know You Better’, vraag je jezelf af of Boris “Idols” wel nodig heeft gehad om bekend te worden. Want zijn deze songs niet te goed om een talentenjacht op je CV te hebben staan? Tot het nummer ‘The Addict’ blijft hetzelfde sfeertje hangen. Fijne songs die makkelijk mee te fluiten zijn en klinken alsof ze jaren geleden opgenomen zijn. Een variatie komt bij het zesde nummer, ‘Tender’ is een rustiger nummer dat zorgt voor een afwisseling die nodig is.

Na ‘Tender’ gaat Bo Saris weer terug naar waar hij daarvoor gestart is. Het aanstekelijke ‘Little Bit More’, wat ook als single veel op de radio gedraaid is. ‘Can’t Beat The Old Skool’ en ‘I’m Done’ zijn weer de lekker aanstekelijke songs. ‘Can’t Beat The Old Skool’ geeft de luisteraar het gevoel alsof hij in een 80’s disco staat. Wederom vraag je jezelf af of deze nummers niet jaren geleden zijn geschreven en nu pas worden uitgebracht.

Zo kabbelt de hele plaat eigenlijk door; vooral uptempo popsongs die uit de jaren ’70 geïmporteerd lijken te zijn en in een nieuw jasje zijn gestoken. De plaat wordt afgesloten door de drie langzamere ballads: ‘If I Don’t’, ‘Can’t Force It’ en ‘Gold’, tevens de titel van het album.

Boris Titulaer levert onder zijn nieuwe artiesten naam Bo Saris een sterke debuutplaat af. Het veegt de stempel van “Idols-winnaar” redelijk van zijn naamplaatje. Misschien is dit wel het kantelpunt voor Titulaer om zichzelf te vestigen bij het grote publiek, zonder dat men daarbij aan Idols denkt. Het begin is in ieder geval gemaakt, nu nog doorpakken.