Disclosure – Klokgebouw, Eindhoven

Disclosure mag toch wel gezien worden als dé hype van de laatste anderhalf jaar. In korte tijd hebben de Engelse broertjes Guy en Howard Lawrence de wereld veroverd. Met maar één album op zak scoorde de mannen hit na hit, stonden ze op het Pitch Festival, Lowlands en een uitverkochte Melkweg. Vrijdagavond 21 maart 2014 stond Disclosure in een uitverkocht Klokgebouw gevuld met mensen die zich al maanden verheugen op deze avond.

De Britse broertjes in het Klokgebouw programmeren blijkt een perfecte combinatie. De oude fabriekshal geeft de essentie van de muziek, clubmuziek, weer in de uitstraling van de venue. De hal ziet er uit als een underground club en dat moest de plek zijn waar de muziek van Guy en Howard terecht zou komen. Nooit hadden ze gedacht dat de muziek op de radio gedraaid zou worden, maar het Klokgebouw geeft dat rauwe randje weer terug aan de muziek. De heren van Disclosure zouden zich als een vis in het water moeten voelen.

‘F For You’ is de opener van de anderhalf uur durende set van Disclosure. Het aantal fans in de zaal blijkt redelijk hoog te liggen, aangezien dit nummer nooit veel op de radio gedraaid is, maar wel luidkeels mee wordt gezongen. Al bij de eerste tonen staat het merendeel van de zaal te dansen op de muziek. De zaal is al bij het tweede nummer, ‘When A Fire Starts To Burn’, warm.

Het blijkt dat Disclosure, naast de muziek die op hun album staat, ook gaaf is om live naar te kijken. Waar andere house duo dj’s achter een draaitafel staan en het publiek vermaken met springen en andere trucs, maken Guy en Howard de titel ‘live’ waar. Met digitale drums, loopsystemen, keyboards en basgitaren wordt het optreden ook tof om te kijken. Hierdoor klinken de tracks anders dan dat ze op het album staan. Iets waar sommige misschien bang voor zijn – ‘ze draaien toch alleen hun album?’ – is geen sprake van. Andere geluiden worden gebruikt en samples en melodieën worden uitgebouwd.

Met een strakke lichtshow, goede tracks en een uitzinnig Klokgebouw breekt Disclosure de oude fabriekshal af. Hits zoals ‘ You & Me’, ‘White Noise’ en ‘Latch’ worden van begin tot eind luidkeels door het publiek meegezongen. Anderhalf uur Disclosure wordt door de artiesten en crew zeer letterlijk genomen. Na ‘Latch’, wat het laatste nummer van de set is, komt er geen toegift en is het optreden ook echt afgelopen. Het is een kort optreden, maar zit als show zeer goed in elkaar. Disclosure mag tevreden achterover leunen. Ze hebben alweer goede zaken gedaan.