De Staat – O

Waardering

8

‘O’ is een verdomd korte titel voor een album, maar de boodschap die het uitdraagt is des te groter. De naam is te danken aan het oude Doornroosje in Nijmegen. Het poppodium aan de Groenewoudseweg verhuisde in oktober 2014 naar een nieuw, moderner pand dichterbij het centraal station. De ‘oude glorie’ in het oude Doornroosje bestaat nog steeds. De Staat heeft het omgebouwd tot studio, waar het album volledig werd opgenomen.

In een interview met NRC vertelde zanger Torre Florim dat er in het midden van de studio een witte cirkel is getekend op een blauwe ondergrond (zie albumcover). “We stonden in een kringetje en begonnen gewoon muziek te maken.” Dat kringetje staat voor de ‘O’. Ook zingt Florim veel over zaken die eeuwig doorgaan, zoals een cirkel. Goed voorbeeld daarvan is het nummer Get On Screen.

De Staat is altijd een combinatie geweest van hiphop en rock. Met O maken ze een flinke stap in een nieuwe richting, die met hun vorige album I_Con al was ingezet. De muziek moest toegankelijker worden.  I_Con bracht De Staat ook internationale bekendheid. Single Witch Doctor bijvoorbeeld, waar vooral de clip veel werd geroemd en een internationale prijs won op het Playgrounds Festival. De Staat is nu op een punt aanbeland waar ze echt kunnen gaan knallen en definitief naam kunnen maken bij het grote publiek. De groep en de muziek staat als een huis. Er zijn weinig minpunten te plaatsen bij O.

O klink zo nu en dan popachtig, maar het is vooral catchy wat De Staat brengt. Opener Peptalk verscheen al eerder met een hilarische clip en het nummer zet  gelijk de toon voor het album. Een goed tempo met elektronische riffs en natuurlijk ontbreekt de onmiskenbare stoere zang van Torre Florim allerminst. Uitblinkers op het album zijn Make The Call, Leave It All, Get On Screen, Blues Is Dead, Baby en Systematic Lover.  Pas bij nummer zeven Time Will Get Us Too zakt het tempo iets, wat ook het geval is op She’s With Me. Het laatste nummer op het album, perfect om even bij te komen en te bedenken wat een uitstekend album De Staat heeft gemaakt.

De groep mag zijn ‘nieuwe’ status definitief gaan vaststellen de komende maanden. Ze spelen in praktisch ieder groot poppodium in Nederland, stonden dit weekend op Eurosonic Noorderslag en zijn al bevestigd voor diverse festivals, waaronder Zwarte Cross en Paaspop. Ook Duitsland, Frankrijk, België en Zwitserland worden aangedaan. Benieuwd voor De Staat wat dat gaat opleveren.