WK Nieuweplaat: Mexico – Wie kan tippen aan de passie van de Mexicanen?

Bij weinig landen werd het nationale volkslied dit WK zo hartstochtelijk meegezongen als tijdens wedstrijden van Mexico. Het ‘Mexicanos al grito de guerra’ (Mexicanen, op de roep van de oorlog) brengt het thuisland in vervoering en stoomt de Mexicaanse krijgsheren op het veld klaar voor de strijd. Dan heeft het land de spreekwoordelijke 1-0 al haast te pakken. Zeker als het wordt gezongen in het Aztekenstadion – de thuishaven van de Mexicanen – waar vroeger haast 115.000 supporters in gingen. Het is precies dezelfde passie als de Mexicanen in hun muziek leggen.

De nationale muziek afkomstig van de mariachi’s kent iedereen wel. Vaak vrolijk uitziende mannen getooid met een krulsnor, wijde sombrero en een gitaar of trompet bespelend en dan meestal ‘Jarabe Tapatio’. Trompetgeschal ondersteund door de gitaar waar je bijna alleen maar vrolijk van kan worden. Ook het bespelen van de viool en gitarron zijn een alledaagse gang van zaken. Recent kwamen de mariachi’s voorbij in films als Rango en in het bijzonder Coco, een ode aan de Mexicaanse feestdag ‘Dia de Muertos’. Het themanummer ‘Remember Me’ ofwel ‘Rècuerdame’ won daarvoor zelfs een Oscar. Een erkenning voor Mexico om haar bijzondere cultuur. Maar de mariachi’s gaan verder dan er alleen vrolijk uitzien. Hun muziek vertelt over de liefde en de romantiek.

Searching for Sugar Man
Bijzonder blijft het verhaal van Sixto Rodriguez, de geboren Amerikaan van Mexicaanse afkomst. Tegen de tijd dat hij de muziekbusiness allang de rug had toegekeerd – we praten over de jaren ’70 – werkte hij als sloper en studeerde hij filosofie. Ondertussen was zijn muziek ongekend populair in Zuid-Afrika. Zonder dat hij het wist had hij een grote fanschare, die zich uitbreide naar Australië en Nieuw-Zeeland. 25 jaar later kwam hij per toeval via zijn dochter achter zijn ‘vergeten leven’. Er kwam een tour in ‘zijn’ landen en tot op de dag van vandaag treedt hij op. Onlangs was hij nog op Best Kept Secret. De documentaire ‘Searching For Sugar Man’ is dan ook zeker een aanrader.

De hitlijsten van Mexico wijken niet heel veel af van die van de Verenigde Staten, die als buurland een grote invloed hebben. Behalve op één genre: reggaeton. De van origine Puerto-Ricaanse muziek scoort hoog. De groep Reik is daarin een grote naam. Drie man sterk afkomstig uit de meest noordelijke provincie Mexicali zijn bekend vanwege hun – wederom – ritmische liefdesliedjes en ballades. Ook Sofia Reyes gooit hoge ogen. De Mexicaanse zangeres begon op achtjarige leeftijd met zingen om uiteindelijk op haar zeventiende naar Los Angeles te verhuizen en werd daar – zoals zovelen – via YouTube ontdekt. Momenteel is haar hit 1,2,3 (uno, dos tres) met Jason Derulo en De La Ghetto een grote hit. De passie, het ritme, het met romantiek overgoten genre is op het lijf van de Mexicaanse jongeren geschreven.

De Mexicaanse Eros Ramazotti
Wie niet mag ontbreken is Luis Miguel alias ‘De Zon van Mexico’, alom beschouwd als een van de succesvolste Latijns-Amerikaanse artiesten in de historie. Hij heeft vooral vele records in handen als dé Spaanstalige artiest. Hij verkocht 100 miljoen platen wereldwijd, werd twee keer platina in de Verenigde Staten, maar is bovenal in Latijns-Amerika geliefd omdat hij altijd Spaans is blijven zingen en daarmee trouw bleef aan zijn roots. Je zou hem kunnen omschrijven als de Mexicaanse Eros Ramazotti.

Helaas zullen we nog minimaal vier jaar moeten wachten om het ‘Mexicanos al grito de guerra’ weer te kunnen horen. Maar weet dan wel waar die passie vandaan komt. Dat stoppen de Mexicanen namelijk in álles.

Lees je liever over illegale pop uit Teheran? Gister schreven we over Iran.