Festival Warming-Up: Lowlands

Lowlands is weer hot. Na twee jaren zonder uit te verkopen beleefde het festival vorig jaar volgens ingewijden een van haar beste edities ooit. Nu bestaat ze 25 jaar en is het festival weer uitverkocht. The Editors, Mumford & Sons en The Xx sieren de headlines. Nieuweplaat zet 10 acts op een rij die je in de propvolle programmering niet mag missen.

Mura Masa
De Britse DJ, producer, songwriter en bespeler van vele instrumenten, ging als een komeet 2017 in. ‘A new hot thing in town’ schreven we eerder over zijn album Mura Masa. Op het podium speelt hij alles live in en zorgt met zijn exotische beats op hits als Firefly en Lovesick voor een zomerse sfeer. Daarnaast gooit de Brit er een hiphopsausje over, combineert het met dubstep, R&B en zelfs invloeden van indie ontbreken niet. Voetjes van de vloer gegarandeerd.
Vrijdag 16.50 uur in de Bravo.

London Grammar
Drie keer scheepsrecht is waar je gelijk aan denkt. London Grammar stond twee keer eerder geprogrammeerd en moest – vanwege stemproblemen – twee keer afzeggen. Deze keer lijken ze er echt bij te zijn met een even bejubelde opvolger van hun debuutalbum: Truth Is A Beautiful Thing. Een kans die je eigenlijk niet mag laten liggen, want wie weet hoe lang het de volgende keer weer gaat duren.
Zaterdag 18.40 uur in de Bravo.

Chronixx
Hoewel de weersvoorspellingen voor Lowlands niet al te best zijn, worden er zondagmiddag iets na drieën zonnestralen verwacht. Chronixx brengt een en al positieve vibes vanuit Jamaica. Samen met Protoje de aanvoerders van de Reggae Revival.
Zondag 15.20 uur in de Heineken.

Halsey
Halsey is met haar popmuziek, gevormd door synthesizers niet geheel meer een vreemde eend in de bijt. Lorde, Chvrches en Lana Del Rey kan je er wellicht onder scharen. Halsey brengt rake teksten in haar ballads, en is zelfs niet vies van een beetje Shakespeare. Haar nieuwste album Hopeless Fountain Kingdom moet de Alpha proberen vol te krijgen.
Zondag 15.50 uur in de Alpha.

Parcels
Dit vijftal uit Australië vergelijk je al snel met Daft Punk, goed gezien want bij hun laatste single Overnight kwam Daft Punk er ook aan te pas. En plots werd het hun bekendste single. Tamelijk opvallend, ook omdat Daft Punk zelden ergens verschijnt, en zeker wanneer dat met een onbekende groep betreft. Wellicht hebben ze een goed oog voor nieuw talent.
Vrijdag 18.20 uur in de Lima.

Future Island
Mikpunt van kritiek na het verschijnen van hun laatste album: The Far Field. Het lijkt teveel op wat de band eerder produceerde. Mocht je de band dus niet eerder live hebben gezien of je dat niet uitmaken, is Future Island meer dan de moeite waard. De gekke danspasjes van frontman Sam Herring of de stoïcijnse blik van bassgitarist William Cashion zijn een tripje naar de Heineken waard.
Zondag 21.00 uur in de Heineken.

MHD
Frans is ook wel de taal van de liefde. Dat dat moeilijk is voor te stellen bij MHD komt vooral door het tempo. De grondlegger van de afrotrap dendert maar door. Maar daarmee doe je hem tekort. Zijn bekendste single is Bravo. Een aangename balans tussen hip-hop, reggaeton en Caribische invloeden schreven we eerder. Groot geworden door Youtube en in Parijs. Zijn grootste fan is Paul Pogba.
Vrijdag 21.00 uur in de Heineken.

Feist
Haar recensie voor Pleasure kreeg een 9 toebedeeld. ‘Een album dat speelt met je gevoelens, je gedachten en blijft boeien, verrassen en raken’. Oftewel niet alleen fans kunnen hun hart ophalen bij deze Leslie Feist, vernieuwing is nooit ver weg bewijst deze veertiger.
Vrijdag 17.20 uur in de Heineken.

WTF? -Act
Tot op het moment van aanvang blijft onbekend welke artiest komt optreden. Net zoals toen vorig jaar ‘Don’t Die on Me Now’ stond aangekondigd zonder enige beschrijving. Die mysterieuze artiest bleek Jett Rebel te zijn. Volgens festileaks is Triggerfinger de act.
Zondag 14.50 uur in de Bravo.

A Blaze of Feather
Ook deze band begon als een gerucht, maar niemand minder dan de grote Ben Howard zit erachter. Alhoewel hij dienend gitaar speelt achter de frontman Mickey Smith. De muziek wordt gezien als een combinatie van J.J. Cale, Pink Floyd, Radiohead en The War On Drugs. Een uitstekende manier dus om je zaterdag te beginnen.
Zaterdag 13.15 uur in de Heineken.