Delta Goodrem – Bridge Over Troubled Dreams

Delta Goodrem

Waardering

7

7

7

7

6

Op bescheiden hits als Born To Try en Lost Without You na is de Australische Delta Goodrem in Nederland nooit echt doorgebroken. Daarentegen kan de zangeres in eigen land met acht miljoen verkochte platen gezien worden als één van de grootste artiesten die de Australische muziekwereld heeft voortgebracht. Haar debuutalbum Innocent Eyes (bekroond met vijftien platina onderscheidingen) groeide uit tot één van de best verkopende albums in de Australische muziekgeschiedenis. Van datzelfde album haalden alle vijf uitgebrachte singles de Australische #1-positie, een ongeëvenaard record. Anno 2021 is Goodrem toe aan Bridge Over Troubled Dreams, haar zesde studioalbum.

Liedjes op deze plaat ontstonden vanuit de piano, het instrument dat de zangeres al vanaf kinds af aan met het grootste gemak bespeelt. In de studio werden vervolgens de andere instrumenten live ingespeeld. Volgens Goodrem heeft dat een fijne Fleetwood Mac-achtige sound opgeleverd. Old school, met invloeden uit de jaren ‘60 en ’70. Onder de noemer ‘sterke songs’ bevinden zich op het album opzwepende stukken als Billionare, Solid Gold en het gospel-achtige Kill Them With Kindness. Fijne popplaten met sterke drumpartijen, toegankelijke coupletten en meezing-refreinen die prima passen tussen de hits die Goodrem eerder gescoord heeft.

Iets wat rustiger is de fijne track Paralyzed waarin de zangeres zich afvraagt wat te doen als de wereld plots helemaal stilstaat en moet worden opgestart. Goodrem doelt daarmee op haar eigen ervaring, die twee jaar geleden plaats vond. Ze kreeg toen namelijk een verlamming van een zenuw in haar tong, kort nadat er een speekselklier operatief verwijderd was. Best wel een ding voor iemand die als zangeres en coach in The Voice of Australia continue afhankelijk is van haar stem.

Minpunten van dit album zijn de ballads. Hoewel Goodrem er genoeg daarvan in haar discografie heeft staan, zit je je als luisteraar af te vragen of je de lading van dit album daar aan kunt toevoegen. Keep Climbing, Everyone’s Famous, All Of My Friends, Crash en Play klinken wat onafgemaakt en kun je geen muzikale hoogstandjes noemen. Jammer, want Goodrem kan op dat vlak echt wel beter.

Los van die paar uptempo stukken (waar The Power zich overigens ook toe mag rekenen), is Bridge Over Troubled Dreams een minder geslaagde langspeler dan Goodrem’s vorige album van vijf jaar geleden. De sprong om zich te wagen aan een volwassener geluid en haar stem die in topvorm is, daar krijgt ze alle lof voor. Het zijn alleen die onafgemaakte songs waardoor je als luisteraar niet met een tevreden gevoel achter blijft. Hopelijk levert Goodrem bij een volgend album weer de gewenste topkwaliteit af.