De Australische hiphopgroep Hilltop Hoods timmert sinds 1994 aan de weg. In hun thuisland behoren de drie mannen Matt Lambert (Suffa), Daniel Smith (MC Pressure) en Barry Francis (DJ Debris) ook al jaren tot de absolute top. Hilltop Hoods komt nu met hun nieuwe album, The Great Expanse. Dit is hun achtste studioplaat. Ze krijgen op dit album support van Ecca Vandal, Nyassa, Timberwolf, Illy, Adrian Eagle en Ruel. De zang krijgt hierdoor meer reliëf en het album neigt hiermee wat meer naar pop gemixet met melodieuze hiphop, dan hun wat rauwere hiphopgeluid van eerdere platen.
Het album opent met een rustig, wat verstild intro. Direct gevolgd door Into The Abys, een bombastisch nummer waar de raps bijna verdrinken in de geluidsmuur. Het nummer heeft, ondanks de rap, meer een rockfeel. Bij het derde nummer klinkt Hilltop Hoods weer als vanouds. Leave Me Lonely is een track met stevige beats, felle raps en een lekker gitaarloopje dat zich gelijk in je brein nestelt. Stevig rapwerk met aanvullende zang door Ecca Vandal en Nyassa vinden we vervolgens op Be yourself. Het nummer opent met een sample Harlem Shuffle van Bob & Earl uit 1963, ook bekend van de Rolling Stones cover uit 1986. De sample ondersteunt het hele nummer, tegen het einde aangevuld met wat scratchgeweld. Veel muziek van Hilltop Hoods kent een zelfde lekkere, lome lijzigheid als de Fun Loving Criminals. Daarnaast is vanaf het prille begin de invloed van Amerikaanse hiphop van KRS-One, Wu-Tang Clan, Gangstarren Public Enemy nooit ver weg.
Clark Griswold is, naast Leave me Lonely, het prijsnummer van het album. De titel is ontleend, en een ode, aan de gelijknamige hoofdpersoon uit de National Lampoon’s Holiday films, met Chevy Chase als Clark. Het nummer is eind 2018 als single uitgebracht en sleepte in Australië gelijk de award voor ‘Beste urban release’ in de wacht. Relaxte beats en een goede afwisseling tussen rap en zang, worden aangevuld met riffs en hooks die direct de aandacht vangen. Een knappe compositie die je gelijk op repeat gooit. Met OOFT wordt hetzelfde tempo doorgetrokken, maar dit nummer kent een wat meer stuiterende opbouw. In Counterweight komen de bombastische rockinvloeden van het begin van het album weer terug. Here without You lijkt qua structuur op veel hedendaagse top40 dance, ook de afwisseling tussen rap en zang past goed in dit plaatje. Ondanks het wat voorspelbare verloop, zit het nummer wel goed in elkaar.
The Great Expanse is een evenwichtig album, waarbij maar weer eens duidelijk wordt hoezeer hiphop de afgelopen decennia versmolten is met popmuziek. Twee genres die eens ver uit elkaar stonden, vormen hier een prima koppel. Liefhebbers van beide genres komen bij Hilltop Hoods ruimschoots aan hun trekken. Tracks om te dansen, om met je voet mee te tikken, lyrics om mee te blèren en dit alles strak geproduceerd. Aangezien een paar nummers er nogal uitspringen, wordt pas bij meerdere luisterbeurten duidelijk hoezeer de andere tracks van prima kwaliteit zijn. Voor de diehard fan een fijn album dat naast nieuwe accenten vooral vertrouwd klinkt, voor de nieuwkomers een uitstekende kennismaking met dit Australische drietal. Wat je ook doet; halsbrekende skateboardtrucs of gewoon chillen op je bank, The Great Expanse is er een prima soundtrack bij.