Jayda G – Significant Changes

Waardering

7

8

De Canadese dj en producer Jayda G(uy) debuteert op het Engelse Ninja Tune label met haar album Significant Changes. Oorspronkelijk lag haar fascinatie bij de wetenschap, zij heeft dan ook haar masters degree in Resource and Environmental Management. Voor haar bul was ze al international doorgebroken als dj, waardoor haar studiegenoten nogal verbaasd waren dat zij zo zenuwachtig was voor de verdediging van haar thesis. Het plezier spat van haar dj sets af. Het zijn vrolijke, funky mixen van house, disco, funk, soul en boogie, waar vooral Jayda G zelf helemaal op los gaat. Zingend en dansend swingt zij achter de draaitafels op de meestal wat oudere tracks, zoals bijvoorbeeld op het Dekmantel festival. De vraag is dan ook hoe haar eigen producties zich hiertoe verhouden.

De afgelopen maanden waren er al twee singles van Significant Changes gedropt. Als eerste de soulvolle housetrack Leave Room To Breathe in samenwerking met Alexa Dash. En recent werd Move To The Front (Disco Mix) vrijgegeven. De toevoeging ‘Disco Mix’ slaat de spijker op z’n kop. De track start namelijk met een piano die samen met violen een doen denken aan Chic, de discogroep van Nile Rodgers en Benard Edwards. Het invallende baslijntje sluit daar prima op aan, enkel de wat meer spoken word-achtige voordracht breekt de traditie. Als je de dansvloer gevuld wil zien, is Leave Room To Breathe een betere keus want de uptempo beats lokt zelfs fanatieke muurbloempjes van hun barkruk. In het derde nummer zitten nog meer linken met het discotijdperk verstopt: Stanley’s Get Down (No Parking On The DF) geeft met de subtitel een mooie knipoog naar het gelijknamige nummer van Midas Touch uit 1983.

Het is niet enkel funky disco meets house wat de klok slaat, het album kent ook een aantal meer abstracte dance tracks. Zowel de opener Unifying The Center (Abstract) als het tweede nummer Renewal (Hyla Mix) laten een hedendaags amalgaam van broken beats en funky geluidscollages horen. Op het vrijwel instrumentale Missy Knows Whats Up krijgt de bas vrij spel, wat een fraaie deep house track oplevert. Op deze momenten lijkt Jayda G beïnvloed te worden door het geluid van Robert Hood of Moodymann. Het album is ondanks sommige rustige tracks vooral gericht op de dansvloer, waarbij Jayda G fijntjes buiten de genrelijntjes kleurt.

Jayda G’s debuut is een kleine ode aan de disco. Niet aan de platgeslagen versie die eind jaren zeventig de hitparade beheerste, maar meer de underground disco- en housesound die dj’s als Larrie Levan, Frankie Knuckles en Masters At Work tot hun handelsmerk maakten. Significant Changes, een subtiele verwijzing naar haar wetenschappelijke achtergrond, biedt geen nieuw geluid. Haar soulvolle discohouse stemt daarentegen wel weer vrolijk. Muzikaal teruggrijpen op eerdere decennia levert een fijne plaat op. Daarnaast past het album qua geluid ook geheel in de hedendaagse housescene, gezien de meer abstracte muzikale sculptuurtjes die met geen mogelijkheid als disco zijn te bestempelen. Jayda G is thuis in verschillende stijlen en laat dit ook mooi horen zonder dat het een onevenwichtig geheel wordt. Het album is een knappe smeltkroes die je moeiteloos meerdere keren kunt beluisteren en waarbij je je dansschoentjes paraat dient te hebben.