Jeremy Loops – Heard You Got Love

Heard You Got Love

Waardering

7

8

De naam Jeremy Loops zal niet direct bij iedereen een bel doen rinkelen. Toch zal eenieder langzamerhand moeten gaan wennen aan deze naam omdat de Zuid-Afrikaan met zijn derde studioalbum Heard You Got Love een poging doet om de hitlijsten te bestormen. Waar hij in Zuid-Afrika ondertussen een gerenommeerde naam is in de indie/pop muziek begint ook de rest van de wereld te vallen voor zijn opbeurende en aanstekelijke nummers. Een akoestische gitaar, mondharmonica en duidelijk hoorbare Zuid-Afrikaanse invloeden dienen voor Loops al jaren als succesformule.

In 2014 verscheen zijn debuutalbum Trading Change. Loops wist op geheel eigen wijze de schoonheid van Zuid-Afrika over te brengen. Deze liefde voor Afrika is duidelijk hoorbaar en verleidt ook menig luisteraar. Nummers als Skinny Blues en Mission To The Sun spannen hierin de kroon. Ook in Nederland wist hij een hit te scoren met, momenteel nog steeds zijn grootste hit, Down South.

Het succes van Trading Change smaakte naar meer. In 2018 verscheen dan ook het tweede album genaamd Critical As Water. Loops wist opnieuw zijn karakteristieken te verpakken in een werk gevuld met composities die doen aanzetten tot dansen en zingen. Met de combinatie van ontzettend aanstekelijke melodieën en herkenbare noch aangrijpende teksten is Loops in staat om onder andere een tot de nok toe gevuld Paradiso te laten exploderen van vreugde. Hiervoor maakt hij onder andere gebruik van een loopstation. Hierom ook de naam Jeremy Loops. Door zijn gitaarrifjes en vocalen te ‘loopen’ presenteert hij zijn nummers op unieke wijze en betrekt het publiek daar ook bij. Meervoudig Grammy-winnaar Ed Sheeran viel dit op en besloot aan te kloppen bij de Zuid-Afrikaan. Ook schreven ze samen een single genaamd Better Together.

Of Loops het in zich heeft om oorwurmen te creëren mag dus geen vraag meer zijn. Op zijn meest recente plaat Heard You Got Love bewijst hij dit wederom. Met dit derde studioalbum wil Loops een echte gooi gaan doen tot het bestormen van de wereldwijde hitlijsten. Albumopener It’s All Good laat direct horen dat de productiekwaliteit flink is verbeterd vergeleken met voorgaande albums.

Het album vervolgt zich met een tocht waar gedeelde emoties centraal staan. Kwetsbaarheid en menselijke connectie zijn thema’s die worden verpakt in de melodieuze een aanstekelijke instrumentalen. Head Start, Better Together, Postcards, Chasing Grace en Let It Run zijn hier voorbeelden van. Het nummer Mortal Man spant hierin de kroon. Met zinnen als “So count on me when you’re falling down. And just stop giving what you can’t give now. I hear you calling”, weet Loops de luisteraar aan te grijpen.

Ook blijft Loops wederom trouw aan zijn Afrikaanse roots. Op This Town slaat hij de handen in een met het Zuid-Afrikaanse mannenkoor Ladysmith Black Mambazo. Een onverwachte maar achteraf ijzersterkte samenwerking. Ook Wake Up is hier een voorbeeld van. Het nummer ontvouwt zich in een refrein gevuld met extase. Heard You Got Love bevat merkbaar minder van het Zuid-Afrikaanse sausje dan de eerdere albums van Loops en dat maakt het dan ook minder kenmerkend.

Met Heard You Got Love doet de Zuid-Afrikaanse singer-songwriter Jeremy Loops een poging tot het wereldwijd bestormen van de hitlijsten. De combinatie van aanstekelijke melodieën die gevuld zijn met Zuid-Afrikaanse invloeden en herkenbare teksten is voor Loops de sleutel tot het creëren van nummers die dagenlang in menig hoofd zullen blijven afspelen. De muziek van de 38-jarige zanger is niet vernieuwend en zal dit ook niet snel worden. Dit betekent echter niet dat het onder doet aan de mainstream popmuziek en dus is het niet de vraag of, maar wanneer Loops zich hierbij mag aansluiten.