John Coffey – FOUR

FOUR

Waardering

7

8

8

8

8

Begin van dit jaar kwam er opeens een nieuwsbericht naar buiten over vier (gratis) kroegshows én met de aankondiging van een nieuw album. De Utrechtse band John Coffey was, na zes jaar, weer helemaal terug! Na wat omzwervingen (zanger David Achter de Molen maakte met Beachdog nog een album en de andere John Coffey-leden deden het met Tusky ook erg goed) komt de band nu met zijn nieuwe plaat FOUR, en dat wordt ook meteen gevierd op Lowlands.

Terug naar FOUR. Want na zes jaar mag je wel iets verwachten van John Coffey. Zelf misten de bandleden het heel erg om weer op een podium te staan, om zalen op zijn kop te zetten en om bezoekers mee te sleuren in de energie die de band op het podium uitstraalt. Niet alleen op het podium trouwens, want FOUR zit boordenvol energie. Het is eigenlijk John Coffey zoals vanouds.

Zo begint het album met SING and hope its out of tune, waardoor je als luisteraar in één klap wakker wordt geschud. John Coffey laat horen dat ze terug zijn, en hoe. Je krijgt meteen zin om in een circle pit te stappen en keihard mee te springen. Het nummer gaat over het gevoel dat je hebt als je een negen-tot-vijf-baan hebt en dat je je leven een beetje aan het vergooien bent. Achter de Molen zingt/schreeuwt dan ook ‘Wake up!’ Alsof je je even heel goed moet gaan bedenken dat het leven maar heel kort is en dat je moet gaan doen wat je graag wil doen.

De single This place is placeless is lekker nummer dat de luisteraar laat swingen. Als er een vergelijking moet worden gemaakt, dan komt Foo Fighters aardig in de buurt. Bassist Richard van Luttikhuizen spreekt ‘this place is placeless’ uit en dat maakt dat de song net iets extra’s krijgt. Het is in ieder geval een erg melodisch nummer, en zal zeker vele fans laten meezingen met het refrein.

Naaste is echt een verrassing op FOUR. broeder Dieleman begint het nummer met een gesproken tekst, komt later nog een keertje terug, en verder is Naaste een stuk langzamer dan alle andere nummers op het album. De sfeer doet zelfs een beetje doom metal aan. Een rustpunt tussen de rest van de tracks. Een bijzonder nummer, één om op ‘repeat’ te zetten.

FOUR moet je zeker niet luisteren voordat je wil gaan slapen, want het album knalt aan alle kanten en zorgt ervoor dat je na het luisteren ervan echt even op adem moet komen. Het is John Coffey zoals de band bedoeld is en ook dit repertoire gaat het zeker goed doen op de verschillende festivals waarop de band speelt, waaronder Lowlands op 18 augustus. Maar ook de grootste show van de mannen op 16 december in de Afas Live zal veel energie afgeven. Met circlepits, crowdsurfers en vooral veel alcohol. En nu niet allemaal biertjes gaan gooien hé.

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat