Joywave – Every Window Is A Mirror

Every Window Is A Mirror

Waardering

5

6

Ze maken muziek die altijd in de buurt van indierock en indietronica zit, maar het uit New York afkomstige Joywave is niet vies van het experimenteren met genres. Dat bleek op eerdere albums al, maar op Every Window Is A Mirror, hun nieuwe ep wordt dat nog eens bevestigd.

Every Window Is A Mirror is een voorproefje van Cleanse, het vierde studioalbum van de band wat in 2022 verschijnt. Op het eerste gezicht heeft de ep veel weg van Possession, hun meest recente studioalbum. De ep bestaat uit vier nummers die niets met elkaar gemeen hebben, behalve dan dat ze in dezelfde periode zijn geschreven. Precies daarom staat het in een lijn met Possession. Hoewel het overkoepelende thema existentiële vraagstukken en ruimtevaart is, spring je van een pianoballad naar een nummer met agressieve synths. De nummers hebben weinig met elkaar te maken als het op sound aankomt. Maar het steekt goed in elkaar, waardoor je er geen genoeg van krijgt.

Op Every Window Is A Mirror  is dat anders, daar is niet één rode draad. Opener Pray For The Reboot heeft tekstueel veel weg van een reflectie op het afgelopen jaar: ‘No help, no help/The world’s gone crazy/It’s on something lately’. Ondersteund door gitaarrifjes die perfect samengaan met frontman Armbrusters’s vocals. Het is groovy en dat geldt ook voor titeltrack Every Window Is A Mirror. De nummers lopen naadloos in elkaar over, maar spannend is het niet.

De ep is geschreven en opgenomen tijdens quarantaine. Armbruster schreef alle demo’s, verzond die vervolgens naar de rest van de band en heeft het zelf samengesteld in zijn studio die de naam ‘The Joycave’ draagt. Armbruster wil Cleanse geen quarantaine-album noemen, maar eerder een gevoel wat hij gevolgd heeft.

Het beste nummer op de ep heeft Joywave voor het einde bewaard. The Inversion is angstaanjagend goed. Want angstaanjagend, zo klinken de instrumentals. Het is ruiger dan de voorgaande nummers en dat mag ook wel. Waar de eerdere drie nummers niet bepaald spannend waren, sluit de ep zo toch nog interessant af.

Vier goed te verteren nummers, dat is Every Window Is A Mirror. En daar blijft het bij. Het is een prima voorproefje voor Cleanse, maar dan mag je wel hopen dat het volledige album wat samenhangender is en dat er wat meer nummers zoals The Inversion op staan.