Julian Casablancas+The Voidz – Tyranny

Hoewel de grootste fans van Julian Casablancas graag The Strokes terug op het podium willen zien, wil hij zelf nog wat experimenteren met muziek. Dat is toch vreemd, want hij is al 36 jaar oud. Dat leeftijd eigenlijk niks zegt, laat hij zien met deze samenwerking met de speciaal hiervoor gevormde The Voidz.

Overal op internet zijn vergelijkingen te vinden met The Strokes en het oude werk. Mensen zijn teleurgesteld dat het er toch weinig op lijkt. De echte fans kunnen daar natuurlijk wel doorheen prikken. Dit zijn namelijk niet The Strokes, dit is nieuw. Julian lijkt het oude werk een beetje opzij te willen schuiven om ruimte te maken voor iets totaal anders. En dat is Tyranny ook geworden. Dat The Strokes een van de beroemdste rockbands van deze eeuw zijn, daar heeft Julian ook niks meer mee te maken. De catchy gitaartjes op strakke beat maken nu ruimte voor distortion. Heel veel distortion.

Het zit over zijn stem, over de drums, over de gitaren, over de synthesizers. Toch kan je heel goed de verschillende instrumentale lagen waarnemen. Ook is het album niet heel vlak. Er zitten weliswaar betere en minder goede nummers op, maar elke track is anders. Wel is het zo dat als je een nummer niet zo leuk vind, je er wel zes minuten naar moet luisteren. Daarnaast valt het album ook heel zwaar. Je bent bijna uitgeput als je op de helft bent.

Onlangs zijn de teksten van alle liedjes openbaar gemaakt. Dit had een reden. Zelfs met de duurste koptelefoons zijn de teksten erg lastig te verstaan. Toch wilde Julian Casablancas zijn teksten laten overbrengen op het volk. Tijdens de productie ging het ook moeizaam, dus liet hij de teksten maar uitbrengen. Ze zijn overigens nog steeds nog steeds niet echt makkelijk te begrijpen. De vele levensjaren van Julian hebben ervoor gezorgd dat hij meer te vertellen heeft over bijvoorbeeld de teksten van Perzische filosofen en zijn kijk op massagedrag als gevolge van middeleeuws leiderschap.

Ontzettend populair zal dit album niet worden. Toch is het een aanwinst in je cd-rek of Spotify playlist. Ondanks dat het moeilijk en zwaar is, is het een erg inspirerend album waar op muzikaal en tekstueel gebied veel te leren en ontdekken valt. Fans van The Strokes kunnen natuurlijk ook weer even vooruit met dit werk van dè Julian Casablancas.