Dit zijn de winnaars als het Eurovisie Songfestival een awardshow zou zijn

Eurovisie Songfestival 2021 Ahoy Nieuweplaat.nl
Foto: Joren Bassant, Nieuweplaat.nl

Deze week barst het Eurovisie Songfestival los in Ahoy Rotterdam. Wie wordt de opvolger van Duncan Laurence en kroont zich tot winnaar van de 65e editie van het Europese liedjesfestijn? Natuurlijk gaat het allemaal om de overwinning en de bijbehorende trofee. Maar één prijs op 39 deelnemers: dat vinden wij wel een beetje weinig. Daarom rijkt Nieuweplaat voorafgaand aan het Eurovisie Songfestival alternatieve awards uit. Bij ons kan iedereen een winnaar zijn!

Metalhand-emoji Award: Finland
Linkittäminen pysäköidä. Als we Google Translate moeten geloven is dat zo’n beetje de vertaling van Linkin Park in het Fins. De Finse metalcore-act Blind Channel is wel érg in de zeroes blijven hangen. Vol overtuiging zingt de band: ‘Put your middle finger up’, al is dat een reflex die misschien automatisch al naar boven komt bij het horen van deze inzending. Leuk voor de dertigers die even hun pubertijd vol boze rockherrie willen herbeleven, maar of de rest van het Eurovisie-publiek hier wat mee kan? Bij ons verdienen ze in ieder geval een award!

Komt Hij Of Komt Hij Niet Award: San Marino
De liedjes, de shows, de presentatoren, het stemmen, de pauze-acts. Allemaal hartstikke leuk, maar het draait dit jaar eigenlijk maar om één vraag: staat Flo Rida straks namens San Marino op het Songfestival-podium? Het zou, op de winst van Duncan na, een van de meest surrealistische Songfestival-momenten van de afgelopen jaren zijn. Adrenalina-zangeres Senhit laat de rookgordijnen nog even hangen en wil niet loslaten of de rapper (met meer hits dan San Marino inwoners heeft) in levenden lijve komt. Wat een stunt als Flo Rida straks in de greenroom zit met een blauwwit vlaggetje in zijn hand.

Zwabberende Stembanden Award (I): Roemenië
Het is te hopen dat de lieve maar onzekere Roxen haar zenuwen onder controle kan houden tijdens de liveshow, want tijdens de repetities ging het goed mis bij deze Transsylvanische Billie Eilish. Bibberend en onvoorstelbaar vals werd de generale een worsteling voor Roxen. Het zal haar zelfvertrouwen geen goed hebben gedaan. Het zou bijzonder jammer zijn als de zuiverheid lijdt onder haar zenuwen, want Amnesia is absoluut geen slechte track.

Zwabberende Stembanden Award (II): Australië
Er strijden zoveel artiesten mee voor deze prestigieuze categorie, dat we hebben besloten maar liefst twee van deze awards uit te reiken. De Australische inzending Technicolour is zonder twijfel een van de meest artistieke en creatieve bijdrages van 2021. Maar ja, de stembanden van Montaigne doen vaak wel, maar lang niet altijd wat ze wil… De Australische doet dit jaar op afstand mee met een opgenomen optreden, dus met de druk van het overweldigende Eurovisie-circus in Ahoy hoeft Montaigne geen rekening te houden. Dat zou wel eens haar redding kunnen zijn.

Verantwoord Recyclen Award: Azerbeidzjan, Malta & San Marino
Sinds de Cypriotische Eleni Foureira in 2018 tweede werd met haar dampende Fuego, proberen vele landen haar recept te kopiëren. Couplet-titel-drop-dansbaar stukje-couplet-titel-drop-dansbaar stukje. De trend die we in 2019 al zagen (Cyprus en Zwitserland onder meer) zet dit jaar verder door. Azerbeidzjan (Mata Hari*dansbaar stukje*), Malta (Je me casse*dansbaar stukje*) en San Marino (‘You’re my adrenalina’ *dansbaar stukje*) gaan full-Foureira. Weinig origineel, maar het zal ongetwijfeld scoren.

Impersonator Award: Kroatië
Barokke video, strakke choreografie, pompende bassen en ongeveer hetzelfde vocale bereik; alles aan de act van Kroatië ademt Dua Lipa. Maar als Dua Lipa een officieel shirt van je favoriete voetbalclub is, dan is Albina eerder het voetbalshirtje dat je op je vakantie in Kroatië hebt gekocht. Lekker goedkoop alternatief, maar de kwaliteit is gewoon net niet waar je op hoopte.

Duo Lingo Award: Albanië
Van Dua Lipa naar Duo Lingo; de app waarmee je nieuwe talen kunt leren. Natuurlijk is het fijn als je begrijpt waar iemand over zingt, maar stiekem waarderen we het nét een beetje meer als een land wat van de eigen cultuur laat zien op het Eurovisie-podium. Albanië boekte de afgelopen twee edities finale-succes met een bijdrage in de eigen taal en probeert het dit jaar opnieuw in de persoon van Anxhela Peristeri. Geen idee waar Karma over gaat, maar intrigerend is het wel. De bookmakers slaan de spoedcursus Albanees liever over, want Peristeri bungelt in de onderste regionen. Had de Songfestival-organisatie nu maar ons award-model gebruikt…

Thuisblijf Award: Australië
Neehee, Montaigne zingt ‘cloaks’. CLOAKS. ‘Time to take off your cloaks.’ C-L-O-A-K-S. Niet clothes. Niet dat het heel veel uitmaakt, Montaigne mag sowieso in haar pyjama op de bank het Songfestival volgen vanwege de coronarestricties in Australië. Al waren we natuurlijk wel erg benieuwd wat er op het podium had kunnen gebeuren met het uittrekken van mantels en/of kleding. Hoe het in Ahoy ook eindigt voor Montaigne, met een tweede award is Australië bij deze alternatieve prijsuitreiking alvast een van de grote winnaars.

Never Change A Losing Team Award: Duitsland
Duitsland hoort traditioneel bij de ‘Big Five’, maar dat is puur een financieel verhaal. Qua prestaties zijn het vooral de ‘Low Five’ waar Duitsland zich keer op keer tussen nestelt. Van de laatste vijf deelnames eindigde Duitsland vier keer op plek 25 of lager. Dit jaar lijkt Duitsland weer een goede kandidaat voor de rode lantaarn te hebben en lijken ze alles op alles te zetten om wéér de underdog (unterhund) te worden. Jendrik is een vrolijke gast, maar sympathiek overkomen lijkt ook zijn enige doel. I Don’t Feel Hate is een slap en kinderachtig nummer waarmee Duitsland wéér niet gaat scoren. Zelfs zijn danseres geeft Jendrik de middelvinger.

Beter Goed Gejat Award: Cyprus
Nog zo’n duurzame hergebruiker. Het zou zomaar kunnen dat Lady Gaga een lekker zakcentje overhoudt aan het Eurovisie Songfestival, want Elena Tsagrinou doet namens Cyprus weinig moeite om te verhullen wie haar inspiratiebron is. El Diablo doet namelijk wel héél erg denken aan Bad Romance. Dat is verder geen diskwalificatie van het nummer, want dat de bookmakers een hoge notering voor Cyprus verwachten komt niet uit de lucht vallen.

Deze hele week staat onze B-kant in het teken van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Houd onze site in de gaten voor alle Songfestival-content.

Door Bram van der Giessen en Ivo Terpstra

Lees ook onze andere Songfestival-artikelen: