Eurovisiesongfestival 2022: Dit zijn de grote concurrenten van S10

Elk jaar staat Nieuweplaat weer klaar voor duiding en voorspellingen tijdens de Songfestival-week. De locatie: het Italiaanse Turijn. Het thema: The Sound of Beauty. Of dat betekent dat je moet kiezen tussen ‘The Sound’, of ‘Beauty’, of dat je het allebei moet hebben, dat hebben de Italianen nog niet uitgelegd. Onze S10 maakt in dat laatste geval in ieder geval de meeste kans om te winnen.

Dinsdagavond tijdens de eerste halve finale mag S10 de jury gaan overtuigen van haar talent. Ze treedt op met haar inzending De Diepte, waarmee ze een plek in de grote finale van zaterdag gaat proberen te behalen. Maar voor wie moet zij nou nog uitkijken? Wie zijn dé concurrenten van Nederland dit jaar? We hebben het voor je uitgepluisd!

Zangeres S10 op het podium van het Eurovisie Songfestival

Eerste halve finale: Dinsdag om 21:00

Albanië
Aan Albanië de eer om de eerste halve finale af te trappen. Dat is een spannend tijdslot, want na een stortvloed aan uitbundige en bombastische acts moet je wel in de hoofden van de luisteraar blijven hangen. Voor de Albanese Ronela lijkt dat geen probleem. Vol power en energie zingt ze over hete nachten met haar geheime geliefde in Sekret. Niet iedereen is gediend van haar sexy performance, maar zoals S10 wijselijk zei: ‘…maar dat moet toch gewoon mogen?’

Oekraïne
Als je ‘Het woord ‘oorlog’ wordt gezegd’ op je Songfestival-bingokaart hebt staan, heb je grote kans dat je die meteen al af mag vinken. Dit is het eerste festival in lange tijd waarbij een deelnemend land in zo’n oorlog is verwikkeld. Het Songfestival laat met het diskwalificeren van Rusland en Belarus zelfs zien dat het muzikale evenement toch iets politieker beladen is, dan het zelf altijd doet beweren. Het nummer valt misschien niet meteen op, maar vanwege de vele TikTok’s waar het nummer in gebruikt is, staat deze toch bovenaan bij de bookmakers. En om de verwachtingen waar te maken, hebben de jongens van Kalush Orchestra extra hard geoefend op hun nummer Stefania, om mensen ervan te overtuigen dat ze niet alleen de sympathy votes verdienen, maar ook gewoon de beste act van Europa zijn.

Nederland
De achtste act van de avond is onze S10. Zij is natuurlijk geen concurrent van zichzelf, maar als voorbereiding op wat we gaan zien: het is veel meer dan ‘oeeeh, aaaah.’ Tussen alle bombarie door zal dit nummer een oase van rust zijn. Ze zal the sound en the beauty belichamen met het nummer De Diepte. Eindelijk weer een Nederlandstalige inzending, waarbij het begrijpen van de tekst minder van belang is. Puur door haar stem en emotie voel je wat ze wil zeggen. Ze wil zeggen: “Ik hoor dit Songfestival te winnen!”

Portugal
Saudade Saudade, dat is geen gerecht, maar betekent ‘het verlangen’. En dat verlangen brengt zangeres MARO zo mooi, dat ze Salvador Sobral in zijn hemd laten staan met zijn zoetsappige Amor Pelos Dois (Liefde voor twee). Het hele Portugese team was nog bijna geveld door het coronavirus, maar wist op tijd te ontsnappen door in quarantaine te gaan. En laat die quarantainetijd nou goed benut zijn, de verwachting is dat ze ook dinsdagavond een betoverende show neer gaan zetten.

Oostenrijk
Een eurohouse-knaller, maar dan in een 2022 jasje. En dat is niet gek, want de Oostenrijkse LUM!X en Pia Maria hebben voor Halo hulp gekregen van niemand minder dan Gabry Ponte van Eiffel 65, bekend van Blue (Da Ba Dee)! Het was nog even de vraag of Pia Maria wel echt bestond, of een robot of hologram zou zijn, aangezien er bijna niks over haar te vinden is. Tijdens de halve finale kan ze haar identiteit onthullen. Is ze een robot? Who cares; dit is EUROHOUSE!

Tweede halve finale: Donderdag om 21:00 uur

San Marino
Eén van de grootste Italiaanse sterren vertegenwoordigt de microstaat San Marino dit jaar met de song Stripper. Hoewel hij al jaren bekend staat om zijn muziek en bijzondere stijl, wordt hij buiten Italië toch vaak een Måneskin-kopie genoemd. Onterecht, aangezien de gehele act van Achille Lauro toch twintig keer meer extra is, met onder andere een mechanische stier genaamd Roberta.

Australië
Australië maakt weer veel kans om de jurywinnaar te worden, net zoals ze het ze 2016 was gelukt. Sheldon Riley, bekend van zijn X Factor en The Voice Australia deelname, kan met zijn krachtige stem en persoonlijke verhaal bij veel mensen voor ontroering zorgen.

Zweden
Voor het eerst zien we sinds 2014 weer een vrouwelijke artiest het Eurovisie-podium betreden namens Zweden (dat zou overigens eerder gebeurd zijn, ware het niet dat de editie van 2020 werd afgelast). Cornelia Jakobs zorgt voor een verfrissend geluid vanuit Zweden, met een lied dat écht persoonlijk klinkt. Ze gaat zeker weten door naar de finale, waar een plek in de top 5 op haar staat te wachten.

Tsjechië
De kans is groot dat na het Eurovisie Songfestival de inzending van Tsjechië op veel radiostations in Europa te horen is. De stem van zangeres Dominika, samen met de aanstekelijke melodie en de slimme uitvoering van de act, kan We Are Domi met Lights Off zeker weten dit jaar in de finale brengen.

Geschreven door Koen Verhulst en Bram van der Giessen.