Katie Melua – Love & Money

Love & Money

Waardering

5

Met de komst van Katie Melua’s negende studioalbum Love & Money blijft Katie rustig doorkabbelen op de weg die ze bijna twintig jaar geleden is ingeslagen. Love & Money is wederom geproduceerd door Leo Abrahams en klinkt dus ook net zo dromerig als voorgaande albums. Hoewel ze je met haar zoete stemmetje nog altijd weet in te palmen, gebeurt er niet echt veel meer op Love & Money dan een relaxed bluesjazzgeluidje en wat poëtische teksten. Love & Money gaat grotendeels over Melua’s plaats in de wereld, waarin ze nu het evenwicht lijkt te hebben gevonden tussen haar carrière en het gelukkige gezinsleven dat ze leidt.

Zo gaat de openingstrack Golden Record over het vinden van een balans tussen Melua’s plaats en werk als vrouw in de muziekindustrie en het stabiele leven met een partner en een kind dat ze had gemist. Een doel dat ze al een tijd voor ogen had en dat nu eindelijk waarheid heeft gekregen. Vervolgens prijst ze in Quiet Moves haar nieuwe partner de hemel in omdat die haar zoete dromen heeft waargemaakt. De song is gelijk ook het meest vlotte nummer op heel Love & Money.

Dat ze duidelijk op zoek is naar rust en stabiliteit in haar leven komt terug in de song 14 Windows. Ze zingt: ‘It’s good to let a little peace inside you, otherwise the string will freeze inside you’.

Hoofdthema van Love & Money is toch echt het liefdesverhaal. Dat wordt onder andere benadrukt met Lie In The Heat waarin Melua samen met haar geliefden geniet van een zonnig zomers dagje. Om het sprookje compleet te maken is Darling Star gericht op de liefde voor haar kind, maar het zou ook over haar partner kunnen gaan. De luchtigheid en het frisse pianootje doen vermoeden dat het vooral voor het pasgeboren zoontje is bedoeld.

Reefs is de enige song waarin Melua even uit haar droomwereld stapt. Ze maakt duidelijk dat ze is begaan met  de prachtige koraalriffen op dit aardbolletje die langzaam aan het verdwijnen zijn.

Het sprookje gaat verder met First Date. Ze blikt terug naar het begin van haar nieuwe relatie en de drang om alles vooral niet te overhaasten, maar in een rustig kabbelend watertje de boel overzichtelijk te houden. Ze zingt dat je je vooral niet teveel moet laten meeslepen met de romantiek die plaats vindt. Ook Pick Me Up is een danklied aan het adres van haar partner, die Melua overeind hielp op het moment dat ze in de put zat en haar de mooie blauwe luchten liet zien. Luchten waar ze ook naar verlangt met de single Those Sweet Days, om zich even los te maken van het drukke muzikale leventje.

Tot slot kom je dan bij de titeltrack Love & Money. Het country-achtige lied heeft een dramatisch gevoel. Het is een danklied aan haar vader en gaat terug naar haar Georgische afkomst en vertelt over Melua’s band met hem, zijn angst voor haar toekomst en haar wegwuif gebaar door hem te beloven dat ze geld en liefde naar huis zal sturen.

Samenvattend gaat Love & Money hoofdzakelijk over het rustige en tevreden burgerleventje waarin Katie Melua zich nu bevindt. Als fan zal het fantastisch zijn die kijk in haar leven te krijgen, maar aan de doorsnee muziekliefhebber heeft Love & Money eigenlijk niet veel te vertellen. Een oppervlakkig en slaapverwekkend album met zoete en dromerige muziek waarmee je lekker kunt wegzakken in een goede nachtrust.

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat