Kaytranada – 99.9%

Waardering

7

Is het hiphop? Is het disco? Is het house? Het is 99,9% Kaytranada. Die andere 0,1% wordt in dit geval verzorgd door de vele gastbijdragen op zijn officiële debuutalbum. Een debuut zoals je vooraf had kunnen verwachten, maar dat doet niet af aan de kwaliteit.

Kaytranada tourt al jaren de wereld over met zijn eclectische sets waarin hij house, hiphop, soul en disco combineert tot een mengelmoes waarbij dansen een noodzaak is. Dat is ook precies het kruispunt waarop hij zich met zijn tracks begeeft. Swingend, hard, soms moeilijk te plaatsen en vaak onmogelijk om bij stil te zitten. Het zijn superlatieven die telkens terugkomen en dat is niet zo gek. Veel van Kaytranada’s tracks worden gemaakt met hetzelfde recept. Iets dat ze in producerjargon Sidechain Compression noemen, het wegdrukken van alle geluiden door de bass-kick is een trucje dat hij veelvuldig toepast. Tot vervelends aan toe, maar het werkt wel.

Bijvoorbeeld op de eerste track die toepasselijk de naam Track Uno draagt. Een track die, zoals wel meer op het album, fans bekend in de oren zal klinken. Ook Kaytranada’s live performances zijn wat dat betreft niet bepaald verrassend. De interessante momenten op 99.9% zijn de tracks waarop hij gas terugneemt en zijn muzikaliteit laat horen. Bus Ride, met Karriem Riggins en River Tiber had op J Dilla’s verzamelwerk niet misstaan, Glowed Up met Anderson . Paak en ook het ouderwets klinkende Got It Good met Craig David is wat dat betreft een uitschieter.

Tenminste, in hoeverre je van een uitschieter kan spreken. Want echt veel variatie is er niet te horen. Weight Off met de landgenoten van BADBADNOTGOOD is eigenlijk de enige track die echt anders klinkt dan de rest. Het maakt het daarmee ook meteen een van de betere van de plaat. Misschien vooral omdat de productionele invloed van de Canadeze jazzband hierop de overhand heeft. Wat dus eigenlijk betekent dat het niet echt een Kaytranada track is.

Ondanks de vele gastbijdrages is Weight Off eigenlijk het enige nummer dat ‘gekaapt’ wordt. AlunaGeorge, GoldLink, Anderson .Paak, Syd (The Internet), Vic Mensa, Little Dragon en zelfs good-old Phonte schikken zich allemaal naar de sound van Kaytranada. Niet zo gek ook, ondanks het gebrek aan variatie werkt het toch heel goed.

Wat dat betreft is het moeilijk om dit album op zich te beoordelen. Mensen die Kaytranada al een tijd kennen, wisten dat het album zo zou zijn. Voor mensen die hem niet kennen zal het een nieuw geluid zijn. Hij heeft bijna een op zichzelf staand genre ontwikkeld dat tussen hiphop, house en disco in zit en dat is heel knap. Nu moet hij zorgen dat hij binnen dat genre de grenzen op kan zoeken van zijn eigen mogelijkheden. Want pas dan zal Kaytranada echt dicht in de buurt van 100% komen.