Liam Gallagher – Why Me? Why Not.

Waardering

7

8

‘Dames en heren, welkom! Het is tijd voor the Battle of Brothers!’ Het is al jaren oorlog tussen Liam en Noel Gallagher. De twee broers pakken elkaar met enige regelmaat verbaal aan, maar nu gaan ze een rechtstreekse strijd aan binnen de muziek. Binnen een week is het aan Noel om zijn album uit te brengen, maar eerst komt de plaat van de vijf jaar jongere Liam uit. De titel ervan wijst er al op dat je voor hem moet kiezen: Why Me? Why Not.

Overigens heeft de albumnaam eigenlijk weinig met een eventuele keuze voor kamp Liam te maken. Hij ontleende inspiratie hiervoor aan twee schilderijen van John Lennon die hij in zijn bezit heeft. Het kunstwerk Why Me? kocht hij zelf op een tentoonstelling. Why Not kreeg hij later van Lennons weduwe Yoko Ono. Zelf is de zanger in ieder geval vol vertrouwen over deze release. “Why Me? Why Not. is beter dan As You Were. En die was geniaal, dus dat wil wat zeggen.”

De eerste klap die uitgedeeld wordt is in ieder geval een rake. Opener Shockwave heeft een lekker energiek tempo en af en toe glippen er wat bluesy mondharmonicageluiden doorheen. Er wordt gelijk goed doorgepakt met het zeer naar Oasis neigende One Of Us, inclusief vioolpartijen. Zo zijn er wel vaker instrumenten die op subtiele (en soms wat minder subtiele) wijze de show stelen tijdens nummers. Zo heeft Halo continu een gejaagd pianodeuntje dat gedurende vier minuten onverminderd blijft doorlopen. Tel daar nog een paar groovy gitaarriffs en de stem van Gallagher bij op en je hebt een weergaloze track te pakken. Zo zijn er wel meer, wat te denken van de overheerlijke single The River.

Niet elke dreun is trouwens raak. Liam Gallagher toont zich sterk, maar niet onverslaanbaar. Why Me? Why Not. zit zeer sterk in elkaar op muzikaal vlak, maar zijn stemgeluid is niet voldoende om je een dikke vijftig minuten te boeien. De wat vlakkere songs zoals Misunderstood, Meadow en Now That I’ve Found You maken dat pijnlijk duidelijk. De zangkunsten van zijn oudere broer zijn altijd nét wat prikkelender geweest. Iets veelzijdiger. Iets karakteristieker. Wat dat betreft blijf je toch hopen dat Liam en Noel na the Battle of Brothers samen gebroederlijk een drankje nuttigen en een reünie aankondigen. Want de ideeën die Liam op Why Me? Why Not. tentoon spreidt zijn het genieten waard. Soms knalt Gallagher heel lekker binnen, zoals op Invisible Sun, maar wordt dat goede begin niet doorgezet.

Wat betreft het maken van muziek hoef je Liam Gallagher niks te leren en ook wat lyrics betreft, is Why Me? Why Not. een prima plaat. Maar als dat wegvalt, wat sporadisch gebeurt, komen zijn tekortkomingen als frontman toch net iets te snel aan het licht.

    Wat vind jij van deze plaat?