Lion Babe – Cosmic Wind

Waardering

6

7

Jillian Hervey en Lucas Goodman vormen het New Yorkse duo Lion Babe dat in 2016 debuteerde met hun album Begin. Hier werden zij bijgestaan door Childish Gambino en Pharrell, niet de minsten in de business. Lion Babe staat garant voor een fijne, maar niet opzienbarende mix van neo-soul, disco, house en wat hiphop. Jillian Hervey is grootgebracht op een dieet van soulgrootheden als Tina Turner, Chaka Khan, Al Green en Curtis Mayfield. Terwijl voor Lucas Goodman het bestuderen van de beats van J. Dilla, Flying Lotus en Timbaland de inspiratie voor de eigen nummers vormde.

Cosmic Wind is de opvolger van het redelijk ontvangen debuut en werd al voorafgegaan door enkele singles. Veel van de albumtracks hebben een mellow groove en bij sommige nummers gaat het tempo in een iets hogere versnelling. De recent uitgebrachte single Western World met Wu-Tang Clan lid Reakwon is een opvallend nummer. Licht stuiterende beats met aan het begin een zanglijn die grote gelijkenis vertoont met West End Girls, de grote hit van de Engelse Pet Shop Boys uit 1984. In het tweede deel van de track neemt Raekwon al rappend het roer over. Een erg fijn nummer dat gevolgd wordt door Into Me, waarmee eenzelfde midtempo groove wordt doorgetrokken. Het geluid van Lion Babe, en zeker de zang, doet denken aan Deee-lite dat in de jaren negentig menig dansvloer in beweging bracht met Groove Is In The Heart.

De nummers lopen vrij naadloos in elkaar over. Niet dat ze gemixed zijn, maar meer omdat de tempowisselingen van het album vrij geruisloos in elkaar overlopen. Halverwege de plaat loopt het tempo weer wat op bij Hit The Ceiling: de beats komen langzaam op stoom en de hihat schuurt met een slepende sound tegen de synthesizer. De hoge en soulvolle stem van Hervey verleidt en twinkelt afwisselend door het geluidsbeeld. Het aansluitende The Wave is ook eerder als single uitgebracht. Het duo wordt hier bijgestaan door de wat mysterieuze Leikeli47 die haar gezicht tijdens optredens meestal verbergt achter een bandana of bivakmuts. Het nummer is een springerig R&B popliedje, dat het op de radio en dansvloer prima doet. De laatste gast, Bilal, is te horen in I Can’t See It, een track waar de bpm weer wat naar beneden wordt geschroefd. De zang wisselt aangenaam tussen Bilal en Hervey, met tussenstukjes waarin synthesizerloopjes de toon zetten in een hedendaags R&B ritme.

Cosmic Wind is een prima album als je een lounge party organiseert en ook wil dat er iets te dansen valt. Het album is wat uitgebalanceerder dan hun debuut, maar daarmee wellicht ook iets minder spannend. Lekkere beats, de fijne zang van Jillian Hervey en een mooie productie, alleen niet erg verrassend. Iets meer ruwe randjes had het album goed gedaan, het blijft een net iets te comfortabel warm bad waar R&B zachtjes verkering zoekt met pop en electronica. Cosmic Wind is wel een ideaal album voor een zwoele lente- of zomeravond aan het strand. Onderuit op de loungebank met cocktail in de hand en zachtjes met je voeten meetikken met de onweerstaanbare, feel-good grooves.