Lonely The Brave – Things Will Matter

Waardering

8

8

7

8

Na het topdebuut The Day’s War komt Lonely The Brave nu met een tweede album: Things Will Matter. De eerste plaat van deze alternatieve rockband uit Cambridge werd al met open armen ontvangen en deze tweede is een logisch en nog beter gevolg.

Op 20 mei werd Things Will Matter gereleased. Het lukt niet alle bands om hun debuut te overstijgen of zelfs maar te evenaren. Dat geldt absoluut niet voor deze band, waarvan de zanger een stem heeft die een beetje doet denken aan Pearl Jam. De melodieën klinken pakkender en de teksten slepen je mee. Dat kan ook niet anders door de geheimzinnige sound van zanger David Jakes. Het is mix van rock, catchy songs en zo’n beetje alles daar tussenin.

Het eerste lied van Things Will Matter is Wait In The Car, een rustige en mooie track die het album perfect opent. En tegelijkertijd ook een goede voorloper op Black Mire, nummer twee van de plaat. Zo verstilt als de eerste, zo krachtig is deze tweede song. Bij deze krijg je een ander, nieuwer en spannender gevoel dan je gewend bent van Lonely the Brave. Echo’s van Jakes stem, een dreigend gevoel en een verlangen naar de rest.

En de andere tien nummers zijn het verlangen meer dan waard. Sommigen, zoals Diamond Days en Dust&Bones, voelen lekker vertrouwd. Ze nemen je mee naar een andere wereld met de mysterieuze stem van zanger Jakes. In Diamond Days spelen de vocals een grote rol en meer dan bij het eerste album is er emotie te voelen.

Play Dead is voor de afwisseling een soort voortrazende trein die maar door tuft en waar je lekker energiek van wordt. En dan is daar Tank Wave, geschreven voor Jakes’ dochter. Deze bevat duistere, niet altijd even begrijpelijke teksten over rivieren en bergen. Deze prachtige en ontroerende track valt weer onder de iets rustigere varianten op het album. Hoeveel energie je van Play Dead krijgt, zo emotioneel kun je je voelen door deze song.

‘Safe the best for last’ heeft Lonely The Brave aardig letterlijk genomen. Ze laten met Jaws of Hell aan het einde nog even goed zien wat ze in huis hebben en laten je helemaal omver geblazen achter.

De plaat is afwisselender en rijker dan het debuutalbum. De gitaarklanken spelen een belangrijke rol, maar laten het stemgeluid van Jakes ook helemaal tot zijn recht komen. De band zoekt met deze plaat nog meer grenzen op en laat zien dat ze niet bang zijn om een stap verder te gaan. Things Will Matter heeft op zichzelf staande goede krachtige nummers, maar als je het als geheel luistert is het plaatje compleet. Een heerlijk rockalbum dat je van begin tot eind op het puntje van je stoel laat zitten.