Luka – First Steps Of Letting Go

Waardering

8

Wanneer heb je succes? Een diploma met hoge cijfers? Veel Instagram-volgers? Een fikse bankrekening? Als het aan Luka ligt, laten we ons wat minder hangen naar cijfers en meetbare resultaten. Niet meegaan in het kwantificeren van een succesvol leven, maar aandacht geven aan het eigen gevoel. Met debuutalbum First Steps Of Letting Go vaart Luka hoorbaar haar eigen koers.

In 2018 deelde Lisa Lukaszczyk voor het eerst haar unieke sound met de wereld. Onder haar artiestennaam Luka leverde de ep Welcome, Generation Everything direct optredens door heel Europa op. Toch liet het debuutalbum nog even op zich wachten. Luka is een perfectionist en dan blijf je schaven. Dat timmermansoog levert duidelijk wat op: First Steps Of Letting Go volgt geen conventies en is zonder meer onderscheidend te noemen. Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan?

Verwacht dus ook geen ‘ik houd van jou, ik blijf je trouw’-achtige teksten van Luka. Ze filosofeert over het leven en reflecteert op de wereld om haar heen. Neem opener Lost Today/Found Tomorrow. Een oproep aan haarzelf om niet te vergeten ‘in het nu’ te leven en het avontuur af en toe eens op te zoeken, in plaats van alleen maar te streven naar doelen op lange termijn. Het zijn persoonlijke overdenkingen, maar houden de luisteraar tegelijkertijd een spiegel voor. Lost Today/Found Tomorrow vormt een spannende introductie op de rest van het album en brengt de luisteraar vast in de juiste mindset voor wat nog komen gaat.

Numbers vormt zowel qua tekst als qua compositie het epicentrum van First Steps Of Letting Go. ‘Een reminder dat getallen nooit je identiteit of waarden bepalen’, zo beschrijft de in Kaapstad geboren Rotterdamse zelf de lyrics. Die wijsheid is verpakt in een aantrekkelijke popsong met geinige elektronica-prikkels. In Tiptoe – waarbij Luka hulp krijgt van Yori Swart – valt vooral het ingetogen gezongen en daarmee bijzonder fraaie refrein op.

Wie alleen focust op de lyrics, zou het album als wat belerend kunnen ervaren. Gelukkig weet Luka met haar interessante composities de aandacht tussen boodschap en omlijsting voldoende te verdelen. Het spannende ritme van Same Song; de instrumentale dreampop-climax in First Steps (zonder twijfel een van de hoogtepunten op de plaat); het mystieke Nightcap. Nee, op First Steps Of Letting Go wordt het nooit saai. Luka probeert, experimenteert en zoekt het avontuur. Het album is een schoolvoorbeeld van ‘practice what you preach’. Negeer andermans verwachtingen, maar vaar je eigen koers.

Het muziekuniversum van Luka is avontuurlijk en speels. Erg hitgevoelig zijn de tien tracks op First Steps Of Letting Go niet, maar dat is ook totaal niet wat Luka nastreeft. Zij vindt het veel interessanter om het voetpad te verlaten en tussen de struiken op zoek te gaan naar die ene klank, die ene melodie of dat ene bliepje. Het zorgt voor een levendig debuutalbum mét een boodschap. Het aantal verkochte albums, het aantal streams op Spotify en ook het cijfer van deze recensie… Het doet er niet zo toe. Het is de eigenwijze, onconventionele houding die First Steps Of Letting Go voor Luka hoe dan ook tot een succes maakt.

First Steps Of Letting Go, het debuutalbum van Luka, verschijnt 9 oktober.