Morrissey – Low In High School

Waardering

7

Hij draait al een hele tijd mee in de muziekwereld en hij leek er klaar mee te zijn, vooral omdat zijn gezondheid hem in de steek begon te laten. In 2013 werd er namelijk kanker geconstateerd bij Morrissey, de oud-frontman van The Smiths. Een langdurige behandeling was het gevolg. Hij had weinig energie, alle shows werden afgeblazen en er was zelfs sprake van dat hij helemaal geen zin meer had in het maken van muziek. Gelukkig werd afgelopen jaar duidelijk dat het beter met hem ging en dat er een nieuw album aan zou komen. Low In High School zou zijn meest controversiële plaat ooit moeten worden.

Inmiddels is hij alweer 58 jaar oud, maar dat is op de plaat niet te horen. Morrissey laat op Low In High School horen dat hij nog steeds verfrissende nummers kan maken, afgewisseld met wat zwaardere nummers. Vooral nu de Brexit eraan zit te komen, laten zinnen als “This country makes me sick” en “Everybody’s heading for the exit” uit de laatste single Jacky’s Only Happy When She’s Up On The Stage niets aan de verbeelding over. Morrissey is nog altijd niet klaar met zijn eeuwige commentaar op de politiek: iets wat hem vroeger mateloos populair maakte bij de jeugd.

Iets meer dan een maand geleden plaatste Morrissey een tweet met de tekst “Spent the day in bed”. In eerste instantie dacht iedereen: ja, dat zal wel, maar uiteindelijk bleek het de titel te zijn van zijn eerste single. Het nummer begint met een vrolijk pianodeuntje, maar is allerminst vrolijk: hij raadt iedereen aan om niet meer naar het nieuws te kijken. Het is allemaal pure ellende. Een mooie track, maar tekstueel niet heel sterk: “No bus, no boss, no rain, no train”. Zo staan er nog meer nummers op dit album die wel de lading dekken, maar erg simpel geschreven zijn, zoals I Bury The Living, waarin de slechte verhouding tussen hem en andere voormalig leden van The Smiths nog even duidelijk wordt gemaakt. Vooral aan het einde van het nummer lacht hij alles van zich af na de zin “It’s funny how the war goes on without our John”. Een heerlijke sneer naar de rest van de ooit zo succesvolle band.

De ellende die hij de laatste jaren over zich heen heeft gekregen heeft hij achter zich gelaten. Morrissey heeft een fijn nieuw album uitgebracht met wederom een diepe politieke lading. Tekstueel had het geheel veel sterker gekund, maar muzikaal gezien heeft hij in ieder geval laten zien dat hij zichzelf nog steeds wil vernieuwen. Low In High School is geen album dat potten gaat breken in de hitlijsten, maar Morrissey heeft in ieder geval laten horen dat hij niet van plan is om te stoppen met het maken van fijne muziek.