Naaz – Never Have I Ever

Waardering

8

8

8

Never has Naaz ever made an album, maar nu is het dan eindelijk zo ver: haar debuutalbum Never Have I Ever. In 2014 deed Naaz als zestienjarige mee aan Holland’s Got Talent, maar haar bekendheid stamt van haar single Words die twee jaar later uitkwam. Vanaf dat moment groeide ze enorm snel. Naaz bracht twee ep’s uit waar ze verschillende prijzen voor won, toerde solo en mee in Europa als voorprogramma van Melanie Martinez. Maar na al haar succes, stopt ze begin 2020 met muziek. Het bleef een lange tijd stil, tot 27 mei 2022. 

Sad Violins verschijnt op Spotify, het eerste nummer dat Naaz uitbracht sinds haar lange pauze. ‘Cut her hair, changed a life or two/ No money could ever sharpen a knife like time can do/ She’s coming for you.’ Naaz stapt een nieuw tijdperk in. Haar leven is veranderd en haar muziek is terug. Sad Violins is overigens geen onderdeel van het nieuwe album.  

Titeltrack Never Have I Ever is er een met een verhaal. ‘I’m interested in a lot of things/ But none of them seem to be you’, zingt ze over haar ex. Luisterend zou je misschien denken dat Naaz dit schreef tijdens haar break-up, maar niks is minder waar. In een podcast aflevering van Sporen vertelde ze dat ze dit nummer schreef en daarna pas zeker wist dat ze het uit moest gaan maken. Dit feitje, in samenwerking met Naaz’ raspy stem, maakt Never Have I Ever nog schrijnender dan het al voelde. Al klinkt het als een moeilijke en pijnlijke beslissing, het nummer lijkt ook een positieve kant te hebben. Naaz kiest voor zichzelf. Ze kiest niet voor veiligheid, maar voor risico nemen.

Alive begint melancholisch, maar verandert snel wanneer de drum geïntroduceerd wordt. Je kan niet stil blijven zitten. ‘But I’m alive, alive, alive/ Do you know what that feels like?/Do I know what that feels like?’, vraagt ze zichzelf af. Maar luisterend weet je eigenlijk al het antwoord. Ja, Naaz weet hoe het is om te leven en dit album is daar het bewijs van. Het gaat om verandering en verschillende emoties. Dat gevoel geeft ze door aan jou. 

Tegen het einde van het album aan klinkt het in het Koerdisch gezongen nummer Azadí. Misschien wel de beste van de plaat van het album. Azadí is geïnspireerd op het gezegde: ‘Jin, Jiyan, Azadí’, dat ‘Vrouw, Leven, Vrijheid’ betekent. Niet kort nadat Naaz Azadi uitbracht, stierf de Iraanse Jina Mahsa Amini. Een gebeurtenis die in Iran voor enorme opstanden en protesten zorgde. Van over de hele wereld kwam er steun, ook vanuit Nederland. Azadí werd hier het lijflied van die beweging, vooral nadat Naaz de lyrics aanpastte voor Mini. Door de kleine dissonantie in het nummer weet ze haar struggle over te brengen zonder dat veel mensen de vertaling van de tekst kennen. 

Naast deze hoogtepunten zijn ook de overige nummers van het album prachtig. Ze brengen precies het goede gevoel met zich mee. Alsof je in een achtbaan zit, net als het leven. Naaz neemt je mee op een reis door haar emoties en ervaringen van de afgelopen twee jaar. ‘Things change, and that’s life explained.’ Een prachtige zin, waar veel mensen zich in zullen herkennen. Daarmee is Life Explained de beste keuze als afsluiter van Never Have I Ever

In Sad Violins zingt ze de waarheid: Naaz is back, she’s back.