Naaz – The Beautiful Struggle

Waardering

7

Nog maar 21 jaar oud, en nu al timmert Naaz hard aan de weg om een gevestigde naam in de Nederlandse popindustrie te worden. Met haar ep The Beautiful Struggle levert ze een serie aansprekende popliedjes af.

De ep van zes liedjes luistert vlot weg. De muziek van Naaz doet je als vanzelf met de beat meeknikken. Makkelijk luisterbaar, maar wel quirky met af en toe een onverwachte gitaarlijn, zoals in Do You of een experimenteel geluid zoals in de finale van de ep: Proud Of Me.

Naaz is een van de meest veelbelovende talenten van Nederland. Dat bewees ze wederom toen ze vorige maand als enige Nederlandse artiest werd genomineerd voor de Music Moves Europe Awards. Door de media werd ze vervolgens al snel als de opvolger van Dua Lipa gebombardeerd, die de prijs ook ooit won. De vergelijkingen tussen Dua Lipa en Naaz zijn zeker te trekken, hoewel het geluid van Naaz, ook op The Beautiful Struggle, speelser en minder gelikt is dan dat van Dua Lipa.

De opening van de ep, Heart Drive, pakt gelijk met een slim bedachte titel met een woordspeling waarin het hart als harde schijf geldt. Uit dubbelzinnige teksten als ‘Someone broke my heart drive/Now there’s nothing left of us’ blijkt hoeveel Naaz is gegroeid als songwriter. De grote uitschieter van de ep is Damage 🙁 , dat eerder ook al als single is uitgebracht. In een interview met NU.nl vertelt Naaz dat zij en haar producer Askjell beiden moesten huilen tijdens het maken van dit openhartige nummer. Damage 🙁 beschrijft Naaz’ blik op de wereld, in een tijd dat het niet zo goed met haar ging. Deze muzikale openhartigheid leidt op The Beautiful Struggle tot een fragiel intermezzo tussen verder veel vergelijkbaar klinkende nummers. De elektrische popsound is door het hele album heen veelvuldig vertegenwoordigd.

In tegenstelling tot haar eerdere ep Bits Of Naaz nam de Rotterdamse voor The Beautiful Struggle wel een producer in de arm. De Noorse Askjell werkte eerder al met Sigrid en Aurora. Haar thuisstudio verruilde ze voor een studio buiten de deur en dat – samen met de producer – resulteert in een voller en professioneler klinkende sound. Een goede keuze, die de duidelijke groei laat zien die Naaz tussen de twee ep’s heeft doorgemaakt.

Van Naaz zijn we nog lang niet af. Gelukkig maar. Deze jonge vrouw, met haar karakteristieke stem en songwriting talent, is hard bezig een duidelijke eigen stijl te ontwikkelen. Twee ep’s later is ze duidelijk gegroeid in haar rol als muzikant. De volgende stop van de Naaz-sneltrein: (hopelijk) een voltallig album!