Naaz – Bits Of Naaz

Waardering

8

9

De Rotterdamse met Koerdische roots Naaz is met haar negentien jaar hard op weg. Als klein meisje werd Naaz erg gepest, maar muziek was haar reddende engel. Ze schreef het pesten letterlijk van zich af. Nadat Naaz in 2014 meedeed aan het zevende seizoen van Holland’s Got Talent ging het snel. Zo werkte ze samen met Yellow Claw en niet veel later kwam haar debuut-singletje uit. Met de nadruk op ‘tje’, want het grote succes kwam pas bij haar tweede single Words. Naaz bracht hierna nog drie andere tracks uit die bij elkaar goed zijn voor meer dan twintig miljoen Spotify-luisteraars. Naaz – die overigens een bos haar heeft om jaloers op te worden – gaat hard. Met een volgeboekt festivalseizoen op de loer en twee Edisons verder zijn de verwachtingen erg hoog voor Naaz’ debuut-ep.

Die ep kwam afgelopen vrijdag uit. Een ep die volgens Naaz zelf stukjes uit haar dagboek bevat. Vandaar de toepasselijke titel Bits Of Naaz. De Rotterdamse opent haar ep met Someday. Een schattig en vrolijk, maar rustig liedje met een onwijs catchy refrein; ‘If I work work, eat, sleap, love love, cry.’

Na het beluisteren van de eerste track is gelijk al duidelijk dat Naaz er in is geslaagd om een geheel eigen sound te creëren. Do it yourself-pop of zoals Naaz het zelf noemt ‘quirkpop’. Muziek die niet wordt geproduceerd door hippe technologieën, maar juist met behulp van de natuur.

As Fun, de tweede track van de ep en tevens Naaz’ nieuwe single, is een goed voorbeeld van quirkpop. Luister goed en je hoort vogeltjes en wind op de achtergrond en geluidjes die lijken op het zachtjes slaan met een lepel tegen wat potten. Heel simpel, maar het werkt geweldig. Het is onmogelijk om niet al gelijk na een keer luisteren verliefd te zijn op As Fun. Is het niet de tekst, dan is het wel de relaxte vibe die het nummer draagt.

Nog iets wat Naaz uniek maakt zijn de krachtige teksten. Met een pestverleden en ouders die vluchtten voor de oorlog in Irak, heeft Naaz de nodige bagage. Die bagage heeft ze omgezet in power anthems die haar luisteraars een boost in hun zelfvertrouwen en positiviteit geven. Zo spreekt ze in Pretty haar pesters van vroeger toe dat ze ‘her own kind of pretty’ is en in Mess Me Up zingt Naaz dat ze zich als tiener door niemand heeft laten tegenhouden om haar eigen pad te bewandelen.

Liedjes die vol zitten met geluiden van theelepels, handklapjes en theekopjes klinken als een collectie van achtergrondmuziek voor een dagelijkse yoga-routine. Niets is minder waar. De ep Bits Of Naaz brengt je weliswaar in een relaxte en opbeurende stemming, maar dit is (quirk)popster materiaal. Naaz is geniaal of zoals ze zelf in de laatste track van de ep zingt ‘a girl that’s up to something.’