Paul Carrack & The SWR Big Band – Don’t Wait Too Long

Waardering

7

Een van de meest ondergewaardeerde stemmen uit de popmuziek behoort toe aan de inmiddels 71-jarige Paul Carrack. In 2008 verscheen een artikel over hem in het tijdschrift Record Collector, waarin de schrijver treffend opmerkte: ‘Als vocaal talent gelijk zou staan aan commercieel succes, zou Paul Carrack een grotere naam zijn dan Phil Collins en Elton John samen.’ Carrack viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag als muzikant en geeft dat heuglijke feit kleur met zijn negentiende studioalbum getiteld Don’t Wait Too Long. Een album met een smetje, aangezien geen enkele track van eigen hand is.

De naam Paul Carrack zal niet bij iedereen direct een belletje doen rinkelen. Toch zullen zijn stem en de bijbehorende hits als How Long, The Living Years en Over My Shoulder bekend voorkomen. Daarnaast schreef hij meerdere songs, waaronder Love Will Keep Us Alive, voor de Amerikaanse band Eagles en was hij vaste muzikant op tournees van onder andere Bob Dylan, B.B. King en Roger Waters. Kortom, een groot en veelzijdig muzikant. Desondanks kan Carrack gewoon vrij over straat zonder te worden lastig gevallen door fans. Dit komt mede doordat hij er uitziet als een Nederlandse pensionado aan de Spaanse Costa Blanca, gekleed in een bloemetjesoverhemd dat net een knoopje te ver openstaat. Mogelijk schuilt hierin een deel van de verklaring waarom hij te lang ondergewaardeerd is gebleven.

Gelukkig zag het Britse BBC dat enkele jaren geleden anders en riep hem uit tot de ‘Man with the golden voice’. Op Don’t Wait Too Long bewijst Carrack dat deze eretitel terecht aan hem is toegekend, want hij zingt kraakhelder, warm, doorleefd en energiek tegelijkertijd. De begeleiding door de SWR Big Band grenst aan perfectie en speelt met geraffineerde precisie mee op de zang van Carrack. De match tussen zanger en de in Stuttgart opgerichte big band SWR halen wederom (ze werkten samen in 2014 en 2020) het beste in elkaar naar boven en zorgen voor een hartverwarmend jazzy openhaard-album.

De eerste track op Don’t Wait Too Long is I’ll Always Be In Love With You en stamt uit 1929. Ondanks dat het nummer dus inmiddels bijna honderd jaar oud en al meer dan 130 keer op plaat is gezet, klinkt het in de handen van Carrack en SWR Big Band nergens oubollig of gedateerd. Sterker, het klinkt aangenaam verleidelijk en sexy! De titel van het album en gelijknamige lied is afkomstig van de Amerikaanse jazz-zangeres Madeleine Peyroux, die het nummer Don’t Wait Too Long in 2004 zelf schreef en opnam. Carrack weet op geheel eigen manier de tekst tot leven te brengen, ondanks dat die tekst op zichzelf nogal clichématig is.

Het door B.B. King geschreven Cryin’ Won’t Help You is zowel een eerbetoon aan de in 2015 overleden blueslegende als een – terechte – oproep tot meer toepassing van Hammondorgels in de popmuziek. Zeer aangenaam dromerige jazzblues. Carrack is op zijn best op de track Trust In Me. Geschreven in 1937 voor jazz-grootheid Mildred Bailey, maar anno 2023 nog even actueel en passend bij de thematiek van Carracks gehele oeuvre: liefde, vertrouwen, eenzaamheid en hartzeer.

Don’t Wait Too Long is een prettig in het gehoor liggende plaat geworden, maar er is wel een minpunt dat niet onbenoemd mag blijven. Carrack heeft in het verleden bewezen een getalenteerd songwriter te zijn. Het is daarom jammer – om niet te zeggen, gemakzuchtig – dat hij voor Don’t Wait Too Long enkel gebruik heeft gemaakt van bestaand werk van anderen. Het had zijn jubileum eer aangedaan als hij zelf, in ieder geval voor een deel van de liedjes, zelf in de pen was geklommen. Wie dit bezwaar echter naast zich neer kan leggen, weet zich driekwartier lang verzekerd van Paul Carrack op zijn best.