Racoon – Spijt Is Iets Voor Later

Waardering

8

Het zevende album van Racoon is in het Nederlands. De afgelopen 15 jaar schreef en zong de band vooral in het Engels. In 2012 maakten ze Oceaan voor de film ‘Alles Is Familie’. en sindsdien verscheen er meer Nederlandstalig werk van de Zeeuwse band. Denk bijvoorbeeld aan het prachtige Het Is Al Laat Toch en Hee Joh Jip. Die tracks staan ook op het nieuwe album, dat zanger Bart van der Weide schreef met hulp van de andere Racoonleden.

Volgens Van der Weide is het album flink autobiografisch. Zo gaat Tijd Verliezen Met Jou over zijn zoon, Laat Mij Maar Blind Zijn over zijn dochter, en Historie Van Een Man schreef hij voor zijn vader. Op dat nummer neemt de zus van Bart, Kaat, de tweede stem voor haar rekening. Daarmee wordt het een prachtige beschouwing van een mooie vader (‘Met tevredenheid bewapend/Al zijn waarheid samenrapend/Aan het einde van het leven/Kaf en koren plaats gegeven’).

Weet je nog, die jongens van Racoon uit de jaren 90? Al hun geld opgezopen, met een beatbox in hun hoofd na een avondje stappen, dachten ze dat ze konden vliegen. Die jongens zijn inmiddels wijzer en rustiger. Een beetje de helden van de stad natuurlijk en bovendien hebben ze vrede met het feit dat ze soms ook een botte lul zijn. De botte taal is er dus ook nog in de liedjes. Zoals in De Held En De Lul (‘Bij een barmeid die lekker haar kont en haar plaatjes draait/De held is er tussenuit genaaid/Zit nu op de kruk van de lul’). We horen nu een vader die zijn dochter te snel ziet opgroeien in Laat Mij Maar Blind Zijn (‘De tijd vliegt/zij vliegt/Samen met de tijd’).

Het gitaarwerk op dit album is prachtig. Droog en eenvoudig opgenomen en gemixt. De rest van de band is summier aanwezig. De liedjes en de stem van Bart zijn herkenbaar Racoon, maar de muziek maakt soms een uitstapje. Zo is We Willen Meer Meneer een heerlijke wals die meteen ook een cynische kijk op de samenleving is en  op verschillende liedjes zijn er lage koortjes en hoge noten.

Kortom, een prachtig en herkenbaar album dat meegegroeid is met Racoon. Van Engels naar Nederlands, van voornamelijk stoer, naar gevoelig en toch nog een beetje ruig. En wat zal dit live geweldig klinken…