Rag’n’Bone Man – Human

Waardering

7

8

De stevige, krachtige stem van Rag’n’Bone Man is niet meer weg te denken uit de hitlijsten. Hij brak door met zijn nummer Human, waarvoor hij in zeven landen een gouden plaat mocht ontvangen. Op zijn gelijknamige debuutalbum Human leren we Rag’n’Bone Man beter kennen.

Rag’n’Bone Man werd geboren als Rory Graham in Engeland. Op zijn vijftiende begon hij als MC met een crew waarbij hij de naam Rag ‘N’ Bonez gebruikte, geïnspireerd door de sitcom Steptoe and Son. Niet alleen hiphop trok zijn aandacht, van kinds af aan werd hij al geraakt in blues, soul, jazz en folk.

Rory’s carrière begon tijdens een dronken jamsessie bij hem in de buurt. Toen hij een stukje zong en ineens complimenten kreeg over zijn mooie stem, besloot hij het vaker te doen, maar dan nuchter. De mix van hiphop, soul, blues en funk maakt de muziek van Rag’n’Bone Man herkenbaar. Voeg daar een denderende stem en een ruig uiterlijk aan toe en je hebt een unieke artiest die je gelijk overdondert.

Op Human laat de Brit horen dat zijn hit niet een toevalligheid is. Het album staat bomvol nummers die niet veel afwijken van de sound waarmee hij de wereld veroverde. Dat is ook direct een nadeel, want het valt gelijk op dat het wel heel veel op elkaar lijkt. Er zijn geen grote verrassingen te horen op het album, wat een teleurstelling is. Het experimentele van de ep Wolves is veranderd in een meer gangbare, maar daarmee ook saaie versie van Rag’n’Bone Man.

Alle nummers zijn even bombastisch en vol van soul. Toch zijn er fijne variaties die het eentonige proberen tegen te gaan. Be the Man wijkt met een vrolijk melodietje gelijk af van de rest. Hoewel de stem van Rag’n’Bone Man hetzelfde blijft, is deze in combinatie met een luchtiger deuntje veel minder zwaar. Ook de track Grace laat zien dat de zanger meer in zijn mars heeft. Het nummer is gevoelig en waar het rustig begint, verandert het langzaam in een nummer dat je zou kunnen verwachten in de soundtrack van een inspirerende, tranentrekkende film.

De lage, overweldigende stem van de zanger wordt pas echt goed uitgelicht in het nummer Die Easy. Rory laat zien dat hij wel degelijk de lef heeft om iets onconventioneels te doen door geen muziek toe te voegen aan de track. A capella komt zijn diepe maar zuivere stem minstens net zo mooi uit als met een krachtige instrumenten. Het gospelachtige sfeertje zorgt voor een mooie afsluiter van het album.

Human is vernieuwend en krachtig. De karakteristieke stem en stijl van Rory zorgen voor een hele herkenbare sound, maar is daarmee ook eenzijdig. Het is nog niet helemaal gelukt om voor genoeg variatie te zorgen, maar wat niet is kan nog komen. Met zijn debuutalbum zet Rag’n’Bone Man zichzelf zeker op de kaart.

 

Wat vind jij van deze plaat?