Rob Dekay – Aangenaam

Waardering

8

Na het afgelopen Wie Is De Mol?-seizoen weet heel Nederland wie Rob Dekay (spreek uit: die kee) is. Die stoere singer-songwriter met die hoed die De Mol bleek te zijn in het AVROTROS-televisieprogramma. Maar weinig mensen kunnen zijn liedjes meezingen. Dat zou wel eens kunnen veranderen nu Dekay zichzelf muzikaal aan het publiek voorstelt met zijn album Aangenaam.

Het album begint met Intro en eindigt met Outro. Een logische keuze voor Dekay: ‘Het voelt als een circus, zo’n album. Tijdens het intro kom je als publiek binnen, tijdens het outro verlaat je me weer en daartussen zit de show.’ De show bestaat in het geval van Aangenaam uit vrolijke Nederlandstalige liedjes die het midden houden tussen pop, country of bluegrass.

Voor (groot) publiek spelen zit er op het moment niet in voor artiesten. Zuur voor een muzikant als Rob Dekay, die na zijn televisie doorbraak als mol niet kon wachten om de live te spelen. Maar gelukkig verschijnt het album gewoon. Ooit speelde Dekay in het voorprogramma van Guus Meeuwis, nu is Meeuwis één van de sterren die meeschreef aan het album. Een mooi rijtje namen vind je in de credits: Ilse deLange, Bertolf, Daniel Lohues, Diggy Dex, en Gerson Main, allemaal deelden ze woorden en muziek met Dekay. Maar qua stem is alleen DeLange te horen, heel toepasselijk op het nummer Je Hoeft Het Niet Alleen Te Doen.

Als je Rob ziet, denk je aan een stoere rocker, als je Aangenaam hoort, hoor je toch vooral blije pop vol vrolijke boodschappen. ‘Volg nu de weg die voor je ligt/Je hebt een leven lang/Dus alles kan’, geeft hij je mee op Alles Kan. Eigenlijk is het album een bloemlezing van hoopgevende adviezen om eens buiten je lijntjes te kleuren. ‘Ga een keer op reis/Niet zo voorzichtig/Niet te bang.’ Al zijn niet alle adviezen meteen een aanrader. ’Het is maar een plant/Neem een hijs’ en ’Maak eens ruzie met een vriend’, bedacht hij samen met mede-gitaarvirtuoos Bertolf voor de single Durf Te Doen.

Als je van uptempo gitaarpop houdt, van koortjes (doehoehoehoen, lalalalang), en als je toe bent aan een optimistische blik op het leven in deze rare tijden, is Aangenaam zeker een aanrader. De grootste hitpotentie heeft de titeltrack van dit album, Aangenaam, waar een heel, heel klein beetje ook de spannende kant van Dekay belicht wordt. ’Ik heb een liefde voor ongezond/Vandaar dat ik soms in de problemen kom’. Maar ook in dit nummer schijnt het licht volop. ’Als er een feest moet komen, aangenaam.’

Het volgende album van Rob Dekay zit al in de pijplijn, dan met meer hoorbare samenwerkingen met alweer grote namen. Maar met Aangenaam komen we de donkere dagen voor kerst wel door.