Stephanie Struijk – Fijn Zo

Waardering

8

9

Het nieuwe album Fijn Zo van de tegenwoordig Arnhemse troubadour Stephanie Struijk is als een plekje bij het knisperende haardvuur. Lekker warm, een glaasje troost en ondertussen knabbelen aan wat positiviteit, goede raad en nostalgische mijmeringen.

Na haar (relatie)breuk met die andere troubadour, Daniel Lohues, bleven de twee wel samenwerken. Lohues werkte mee aan drie liedjes op dit fijne album. En Struijk vond nog zo’n muzikale duizendpoot: Joost Oskamp (van ‘Oskamp’) die trouwens uiterlijk een beetje op Lohues lijkt, maar vooral om zijn muzikale talent zijn bijdrage mag leveren.

Fijn Zo is een verzameling Nederlandstalige zieleliedjes. De teksten en de zang komen recht uit het hart en sommige schilderen Struijk precies zoals ze is: positief, een beetje filosofisch, in staat om te genieten van kleine dingen en natuurlijk vol muziek. Zoals de titeltrack Fijn Zo. Wie vrolijkt er niet van op als Struijk je met haar Limburgse accent toezingt: ‘Het is fijn zo, mooi zo, goed zo/Het is fijn zo, mooi zo, goed zo’, want ’Je moet het leren zien/tevreden zijn zoals het is/dat wat je zoekt van binnen zit.’ Het was Oskamp die het woordje ‘fraai’ toevoegde aan de tekst. ’Niet echt een woord dat ik zelf zou gebruiken’, zegt Struijk daarover, maar als ze het zingt, klinkt het zoals het is: fraai.

Na haar vertrek uit Limburg (ook haar ouders verhuisden onlangs weg uit haar geboortedorp) schreef Struijk nog even een liefdesliedje voor het plaatsje Roggel. In andere liedjes gaat het over alleen verder gaan na een liefdesbreuk, zoals Alsof Je Hier Nog Bent. Of het liedje over Daniel Lohues gaat, wil Struijk niet zeggen, maar ze moest wel even slikken toen ze het uitbracht. Even overwoog ze het zelfs niet op het album te zetten, maar gelukkig deed ze het wel. Want zwelgen over liefdesverdriet gaat erg goed op dit liedje.

Een dikke aanrader is de track Heimwee Van Tequila, over, jawel, hoe ze hoofdpijn krijgt van andere alcoholvormen, maar tequila heimwee oproept. De teksten kloppen, en zoals altijd geloof je alles wat Struijk zingt, in wat voor stijl dan ook. Als Heimwee Van Tequila nog als single uitkomt, moeten we maar een virtueel kampvuurtje bouwen om er met elkaar bij te gaan wiegen. En te genieten van de tekstpareltjes zoals: ‘Ik krijg spijt van whisky, dan zeg ik alles verkeerd/Ik krijg hoofdpijn van wodka, dan doet het ‘s morgens zo zeer/Ik word bitchy van bubbels, blijkt telkens weer/Ik krijg heimwee van tequila, daarom drink ik het niet meer.’

Struijk werkte twee jaar aan dit album, maar de nieuwe single Later Wel kwam razendsnel tot stand en kreeg op de valreep nog een plekje op Fijn Zo. ‘Later wel, later wel/nu nog niet maar later wel/het komt niet sneller dan je wil/dus het komt later wel’. Het kan jou, mij én Stephanie Struijk zelf best een beetje troosten tot er weer optredens en muziek en festivals zijn…

Meer Stephanie Struijk? Lees hier ons interview met de zangeres.