Stillmode – Born Free

Waardering

7

De Gorinchemse band Stillmode, eerder bekend onder de naam KinKobra, timmert al een aantal jaar aan de weg. Ze zijn serieuzer en nóg gemotiveerder dan de vorige versie van hun band, dus aan de inzet zal het niet liggen.

Vanaf 2007 zijn ze een eenheid en verzorgden ze onder andere de voorprogramma’s voor Triggerfinger en The Pretty Reckless. Maar voor ze alles uit de kast konden halen, moesten ze eerst een transformatie doormaken. ‘Uit de cocon die KinKobra was, verrijst nu de vlinder Stillmode’, aldus frontman Pascal Molenaar.

De single Crazy Like No Other van de ep Born Free werd eerder dit jaar benoemd tot Topsong van Radio 2 en is een van de pakkendste nummers van deze plaat. Volgens Molenaar was deze song bíjna niet zo tof geworden als hij nu is. ‘We zaten met onze handen in het haar, want er miste iets.’ Toen werd ‘the missing link’ gevonden dankzij een geheim ingrediënt en mede daardoor wordt deze new-waveachtige track vaak gedraaid door Radio 2.

Met de voorloper op Crazy Like No Other, Outside World, heeft de band elkaar in de studio allemaal ontmoet. Dat vertelt de frontman tijdens zijn uitleg over de tracks op Facebook. Dit nummer heeft de toon gezet voor wat ze nu aan het doen zijn. Ze werkten voor deze single samen met topproducer Arno Krabman, onder andere de producer van Niels Geusbroek. Deze energieke song, met een vleugje Placebo, belooft veel goeds voor de toekomst van Stillmode.

Naast deze twee knallers, staat er ook een krachtige ballad op de ep; de track Born Free. Hij staat qua niveau misschien niet helemaal gelijk aan de eerder genoemde singles, maar het is er wel eentje met sfeer die blijft hangen. De nummers We Belong en Home zijn beiden pakkend door de gitaarlijnen. Een beetje een eighties-gevoel. De laatste track van Born Free is Creators Of The Sun, een indierockachtig lied.

De rode draad van de ep is ‘doen wat je wil en leuk vindt’. Met de tracks maakt de band duidelijk dat zij in ieder geval doen wat ze leuk vinden. Deels is de plaat al te horen op de radio. Als ze op dit alternatieve pad blijven, is de kans groot dat er meer toppers als Crazy Like No Other in het verschiet liggen. En dan is het een kwestie van tijd voor we meer nummers van Stillmode gaan horen. Zowel op de radio als op festivals.

Vandaag, op vrijdag 20 mei, releasen ze hun debuut-ep tijdens een feestje in Starsound in Utrecht.

    Wat vind jij van deze plaat?